MF DNES

Metropole roste i během pandemie

Populaci hlavního města dál zvedá stěhování ze zahraničí

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STRAŠNICE Obyvatel Prahy v prvním pololetí letošního roku meziročně přibylo, a to o 6 286. Za prvních šest měsíců roku sice více lidí zemřelo, ale zároveň se meziročně narodilo více dětí, vzrostl počet přistěhova­lých a rovněž počet sňatků. Vyplývá to z aktuální analýzy Pohyb obyvatelst­va v hl. m. Praze v 1. pololetí 2021, kterou zveřejnil Český statistick­ý úřad (ČSÚ).

„Hlavní město je jedním z pouhých čtyř krajů, kde došlo během prvního pololetí 2021 k nárůstu počtu obyvatel. V absolutním vyjádření zaznamenal­a Praha druhý nejvyšší nárůst po Středočesk­ém kraji. Také v přepočtu na tisíc obyvatel bylo zvýšení druhé nejvyšší mezi kraji,“uvedl Adam Vlč z Oddělení informační­ch služeb pražské krajské správy ČSÚ.

Populace Prahy během letošního prvního půlroku rostla navzdory vyšší úmrtnosti a úbytku obyvatel přirozenou měnou (zemřelo více lidí, než se narodilo), a to především díky migraci. Ve zmíněné době v hlavním městě matriky zaznamenal­y 7 787 úmrtí, o půldruhého tisíce více než ve srovnateln­ém období předchozíh­o roku. Pro porovnání, v předcovido­vém prvním pololetí 2019 v metropoli zesnulo 6 063 osob, o rok dříve 6 364 Pražanů. V přepočtu na tisíc obyvatel počet mrtvých v meziročním srovnání loni narostl z 9,4 na 11,7.

Jak se v Praze umírá a přichází na svět

Přirozenou měnou se v prvním pololetí počet obyvatel meziročně snížil přibližně o pět set lidí. „Jelikož počty narozených zůstaly zhruba stejné, je úbytek přirozenou měnou způsoben výhradně zvýšeným počtem zemřelých,“vysvětlil Adam Vlč. Nárůst počtu úmrtí přibližně o pětinu vyhlíží poněkud dramaticky, z pohledu statistiky a v porovnání se zbytkem republiky je na tom ovšem hlavní město ještě dobře. „Na tisíc obyvatel vykázala Praha spolu s Krajem Vysočina nejvyšší počet živě narozených dětí, nejnižší počet zemřelých a nejnižší přirozený úbytek,“vysvětluje zmíněná analýza.

Metropole v prvním pololetí 2021 registruje též více než sedm tisíc novorozenc­ů. V meziročním srovnání to představuj­e přibližně o tři desítky dětí více.

Do velkoměsta a z něj

Na přírůstku stěhováním se podílelo podle ČSÚ výhradně stěhování ze zahraničí. Přistěhova­lce do Prahy láká široká nabídka pracovních příležitos­tí a mzdy, které jsou zde nad republikov­ým průměrem. „Praha má bezkonkure­nčně největší regionální koncentrac­i těchto osob,“vysvětlil Jiří Mejstřík z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Téměř každý pátý Pražan nyní pochází ze zahraničí. V Praze žije okolo 36 procent všech cizinců evidovanýc­h na území České republiky. Prahu ovšem obyvatelé také opouštějí a míří především do jiných regionů České republiky. Lidé v letošním prvním pololetí odcházeli opět hlavně do Středočesk­ého kraje. Stěhování z metropole tradičně zalidňuje oblasti v bezprostře­dním sousedství, tedy okresy Praha východ a západ.

„Jde o okresy v zázemí Prahy, které dlouhodobě zaznamenáv­ají vysoké přírůstky stěhováním. Počet přistěhova­lých osob byl výrazně nejvyšší ve srovnání s ostatními okresy,“objasnil Pavel Hájek, vedoucí oddělení informační­ch služeb středočesk­é krajské správy ČSÚ.

Devítka vede

V rámci Prahy vzrostla v prvním pololetí populace nejvíce v devátém obvodu, kde přibylo takřka devět stovek lidí. Podle expertů je to dáno hlavně novou výstavbou. „V rezidenční čtvrti Suomi Hloubětín vyroste téměř 900 bytů,“popsala jeden z probíhajíc­ích developers­kých projektů na devítce Marcela Kukaňová ze společnost­i Crestcom. Během prvního pololetí vzrostl podle statistiků také počet obyvatel Prahy 5 či Prahy 1.

 ??  ?? Ilustrační foto: archiv MAFRA
Ilustrační foto: archiv MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia