MF DNES

Zemanův stav není vážný

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

PRAHA Bývalý prezident Václav Klaus, který byl v pondělí hospitaliz­ován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, bude zřejmě do pátku propuštěn do domácího ošetřování. Uvedl to Klausův mluvčí Petr Macinka. Ani prezident Miloš Zeman na tom není nijak zle, i když Hrad ohledně jeho zdravotníh­o stavu spíš mlčí.

„Podle ošetřující­ch lékařů by prezident Klaus mohl být z nemocnice propuštěn koncem týdne, takže víkend snad již bude trávit doma,“sdělil Macinka České televizi. Klaus musel v nemocnici zůstat kvůli potížím s vysokým krevním tlakem.

Zřejmě stejný čas by měl ještě v nemocnici strávit také úřadující prezident Miloš Zeman. Důvod jeho hospitaliz­ace však dosud není oficiálně znám. Zeman leží v Ústřední vojenské nemocnici, kde byl letos očkován proti koronaviru a v loňském roce mu tamní lékaři operovali zlomenou ruku.

Babiš: není to nic vážného

Premiér Andrej Babiš (ANO) včera na otázku ohledně Zemanova zdravotníh­o stavu prohlásil, že nejde o nic vážného. „Jsem informován o zdravotním stavu pana prezidenta. Myslím, že nejsou žádné obavy namístě. Není ani nikdy nebyl jeho zdravotní stav vážný. Nastoupil do nemocnice po konzultaci s lékaři,“řekl Babiš Rádiu Impuls. „Není potřeba spekulovat, že pan prezident má nějaký problém,“dodal Babiš.

Podle Babiše by bylo namístě, aby Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček hospitaliz­aci vysvětlil. Hradní mluvčí totiž na novinářské dotazy nereagoval a místo toho na Twitteru bez zjevného kontextu citoval úryvky z Bible. „Bylo by lepší, kdyby pan mluvčí dal nějakou pozitivní zprávu. Nevím, já mu snad napíšu,“uvedl premiér. Jako jediný z nejbližšíh­o okolí hlavy státu Zemanovu hospitaliz­aci okomentova­l jeho ekonomický poradce Martin Nejedlý.

Ten v pondělí Českému rozhlasu řekl, že se jedná o pravidelno­u zdravotní prohlídku.

Některé Zemanovy zdravotní potíže jsou veřejně známé a prezident o nich sám hovořil. Dlouhodobě se léčí s neuropatií a cukrovkou, o které ale v minulosti prohlásil, že mu „odešla“.

Kvůli setrvalým potížím s chůzí začal letos používat invalidní vozík.

 ?? Foto: MAFRA ?? Je na tom dobře Hrad o Zemanově zdraví mlčí, ale premiér včera ujistil, že jeho stav nebyl vážný ani při příjmu do nemocnice
Foto: MAFRA Je na tom dobře Hrad o Zemanově zdraví mlčí, ale premiér včera ujistil, že jeho stav nebyl vážný ani při příjmu do nemocnice
 ?? Foto: MAFRA ?? Těší se domů Stav hospitaliz­ovaného expreziden­ta Václava Klause se zlepšil. Lékaři by ho mohli pustit domů za pár dní.
Foto: MAFRA Těší se domů Stav hospitaliz­ovaného expreziden­ta Václava Klause se zlepšil. Lékaři by ho mohli pustit domů za pár dní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia