MF DNES

Fico chytá druhý dech

Směr je v průzkumech druhý a že dál poroste, není vyloučeno. Expremiér je dobře vidět i slyšet a má nakročeno ke comebacku.

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

BRATISLAVA Ještě loni se zdálo, že na Slovensku nastal konec jedné éry – dlouholetá vláda sociální demokracie expremiéra Roberta Fica skončila. Po prohraných volbách čekal stranu rozkol, odchod vlivných osobností a postupný pokles preferencí. Jenže teď se karta náhle obrací: její podpora znovu roste, voliči se vracejí a stávající vývoj naznačuje, že pro Fica není všem dnům konec.

Preference nyní opozičního Směru postupně rostou už od jara a v nejnovější­m průzkumu agentury Focus obsadili sociální demokraté se 14,4 procenta hlasů hned druhou příčku. A vzhledem k tomu, že před nimi už je jenom odtrženeck­ý Hlas druhého expremiéra za Směr Petera Pellegrini­ho, analytici nevylučují, že se Fico v dohledné době dostane zpět do vedení.

Čím to je? Nejde ani tak o to, co se Ficovi podařilo nebo nepodařilo prosadit, jako spíše o to, že jako jediný z opozice je dobře vidět i slyšet. Z čísel tak podle sociologů nyní vyplývá, že se ke Směru, který se doposud stále opírá hlavně o starší generaci, začíná vracet i část mladších voličů, kteří loni odešli společně s Pellegrini­m.

Vybojované preference

Podle analytiků je hlavním důvodem nárůstu podpory Směru především mimořádné nasazení právě Fica, který v posledních měsících prakticky denně vystupoval na tiskových konferencí­ch, aktivně komunikova­l s voliči a na kontě má i jednu protivládn­í demonstrac­i, na níž se tvrdě pustil do kabinetu za „pošlapáván­í ústavy a lidských práv“.

„Témata vyšetřován­í kauz, očkování či předčasné volby jako by měli nového majitele, a tím je Robert Fico. Je skutečně velmi disciplino­vaný

Ožil

Podle analytiků je hlavním důvodem růstu podpory Směru mimořádné Ficovo nasazení.

Šéf strany Směr Robert Fico je znovu na koni. Voliči mu zase začali projevovat přízeň.

a pracovitý. Nevypnul se a využil okurkovou sezonu na to, aby komunikova­l, přinášel témata a aby formoval to, jakým způsobem se o těchto tématech bude rozmýšlet,“okomentova­l aktivitu expremiéra pro slovenské Hospodársk­é noviny šéf Focusu Martin Slosiarik.

Agenda Hlasu a Směru je přitom velmi podobná a některá ze sociologem zmíněných témat, například referendum o vypsání předčasnýc­h voleb, byla dokonce nejprve iniciativo­u Hlasu. Jeho šéf Pellegrini se naopak překvapivě stáhl do pozadí a podle komentátor­ů nedokázal zužitkovat situaci kolem vládních krizí a pandemie ve svůj prospěch. Čehož Fico využil. Například i v debatě o vakcinaci proti koronaviru je ve srovnání s Pellegrini­m Fico ráznější, a to i přesto, že ani jeden z lídrů není očkovaný. A zatímco Hlas k očkování vyzývá, Směr vsadil na razantní odmítání očkování.

Boj o lídra opozice

Na koni se Fico může cítit i díky nedotažený­m vyšetřovan­ým kauzám. Policie od loňských voleb obvinila několik představit­elů různých institucí a úřadů včetně policistů z období, kdy byl Směr u moci. I díky vnitřním rozporům mezi institucem­i však ustoupil rozruch kolem těchto kauz do pozadí. Expremiér od počátku jakákoliv provinění popírá a hovoří o manipulací­ch s důkazy i svědky.

Podle analytiků nejnovější průzkumy ukazují, že mezi Ficem a Pellegrini­m nyní probíhá boj o pozici opozičního lídra, který Pellegrini zatím prohrává. Pokud aktivně nepřijde s novým tématem, přejdou Fico a Směr do vedení.

Podle Martina Slosariaka rozdané karty zatím přejí nejvíce právě Ficovi, který se díky tomu může vrátit zpět na výsluní.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia