MF DNES

Výbuch plynu: dva mrtví, tři vážně zranění

- Petra Procházkov­á reportérka MF DNES

KORYČANY Policejní zátarasy několik kilometrů před městem, záchranáři a vypáskovan­ý prostor desítky metrů od místa výbuchu.

Tak včera odpoledne vypadala hlavní ulice v Koryčanech, kde krátce po půl jedné odpoledne vybuchl plyn v rodinném domě.

Zahynuli dva místní dobrovolní hasiči. Jeden po sobě zanechal malé dítě. Na prostranst­ví před továrnou Koryna, jen přes cestu od hromady suti, dlouho vyčkával záchranářs­ký vrtulník. Pak se ale zvedl. Už nebylo, komu by mohl pomoci. Potvrdilo se i druhé úmrtí. „Ozvala se strašná rána, tak jsme se šly podívat, co se stalo. Zrovna vynesli hasiče v uniformě a kamarádka se zhroutila,“vypráví starší žena a jen těžko přitom přemáhá nervozitu.

Na ulici v tu chvíli stála s matkou první z obětí. „To se nedá popsat, nezlobte se,“říká svědkyně rodinné tragédie a odchází.

Zpráva o smrti druhého z hasičů přišla o několik hodin později.

„Rukama hrabali tu suť, všichni hasiči, co tam byli,“dodal muž, který zásah sledoval od začátku.

Dobrovolní hasiči vyrazili na místo krátce po půl jedné odpoledne kvůli nahlášeném­u úniku plynu.

Podle očitých svědků se majitel domu pohyboval u plynoměru. Zřejmě se tak snažil zastavit hlavní přívod. I ten skončil v nemocnici ve vážném stavu.

Jako první dorazila jednotka dobrovolní­ků přímo z Koryčan. „Po jejich příjezdu na místě došlo k výbuchu, který zdevastova­l budovu,“popsala mluvčí zlínských hasičů Lucie Javoříková. Dům teprve přednedávn­em koupil mladý pár a opravoval ho. Zda výbuch poškodil i sousední domy, zjišťoval už během odpoledne statik. „Na místě byli bohužel nalezeni dva lidé bez známek života. Dalšího muže s popálenina­mi transporto­val vrtulník. Nezranění členové sboru dál pokračoval­i v zásahu,“sdělil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Situace byla zpočátku velmi nepřehledn­á, počet zraněných a obětí upřesnili záchranáři až po několika hodinách. Konečná bilance byla dva mrtví, jeden těžce zraněný, kterého do nemocnice transporto­vali letecky. Další dva lidi s vážnými zraněními rozvezly sanitky. Jednu osobu ošetřili záchranáři na místě. Zřejmě šlo o obyvatele domu a hasiče.

Šlo o mimořádný zásah, dorazilo k němu šestnáct hasičských jednotek včetně týmu USAR, který se specializu­je na vyhledáván­í osob v sutinách. V akci byli dopravní i pořádkoví policisté, kriminalis­té i policejní psycholog, který se věnoval rodinným příslušník­ům.

Protože dům stojí na hlavním tahu mezi Kroměříží a Kyjovem, policie musela celou oblast uzavřít a odklánět dopravu. Policie ve spolupráci s vyšetřovat­elem hasičů nyní zjišťuje přesnou příčinu výbuchu.

S přispěním Ondřeje Holubce

 ?? Foto: ČTK ?? Tragédie Hasiči prohledáva­jí trosky rodinného domku v Koryčanech na Kroměřížsk­u, ve kterém zahynuli dva jejich kolegové
Foto: ČTK Tragédie Hasiči prohledáva­jí trosky rodinného domku v Koryčanech na Kroměřížsk­u, ve kterém zahynuli dva jejich kolegové
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia