MF DNES

Novinky od Tarantina po Rudiše představí Velký knižní čtvrtek

-

Tradiční předzvěst podzimních a předvánočn­ích knižních žní je tu. Od 14. října zamíří do knihkupect­ví šestnáct nových titulů v akci Velký knižní čtvrtek. Z českých autorů novinky představí Jaroslav Rudiš, Pavla Horáková či Andrea Sedláčková. Velkým lákadlem je také překlad románové prvotiny režiséra Quentina Tarantina.

Zákulisí Hollywoodu

Literární debut tvůrce kultovních snímků Pulp Fiction nebo Kill Bill nese název Tenkrát v Hollywoodu, stejně jako jeho poslední film s Leonardem DiCapriem a Bradem Pittem. Román však není pouhou knižní verzí scénáře. Podle nakladatel­ství Prostor v něm Tarantino dopodrobna vysvětluje i předchozí životy hrdinů a přidává neveselé historky z hollywoods­kého zákulisí.

Jaroslav Rudiš představí rozsáhlý román Winterberg­ova poslední cesta, který nejprve vyšel (i vznikl) v němčině. Do češtiny ho přeložila Michaela Škultéty a stejně jako novinka Pavly Horákové úzce souvisí s osudem středoevro­pského prostoru. V Srdci Evropy totiž držitelka ocenění Magnesia Litera vypráví též o opomíjeném spojení mezi Českem a Rakouskem.

Profily a fakta

Do Německa míří ve své knize novinář a berlínský zpravodaj ČT Martin Jonáš. U příležitos­ti ukončení politické kariéry Angely Merkelové sepsal její profil. Z literatury faktu přibude titul Architektu­ra kreativníh­o myšlení od Evy Le Peutrec, životní příběh pianisty a důvěrníka Adolfa Hitlera Putziho nebo vzpomínky terapeutky Evy Umlaufové, která se narodila v roce 1942 v pracovním táboře pro Židy v Novákách.

Zahraniční beletrii reprezentu­je Belgravia od Juliana Fellowese, autora Panství Downton, nebo příběh z válečného Amsterdamu Výhled přes střechy od scenáristk­y a producentk­y Suzanne Kelmanové. Setkání s autory se uskuteční v den vydání děl v Knihovně Václava Havla.—

Monika Zavřelová

 ?? Foto: MAFRA ?? Jaroslav Rudiš představí Winterberg­ovu poslední cestu.
Foto: MAFRA Jaroslav Rudiš představí Winterberg­ovu poslední cestu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia