MF DNES

Pět rad pro začínající podnikatel­e

-

1 Co mám dělat, když chci podnikat a ještě nejsem plnoletý?

Pokud vám již bylo 16 let, můžete požádat soud o uznání plné svéprávnos­ti – takzvané zplnoletně­ní. Kromě dostatečné­ho zdůvodnění a vysvětlení podnikatel­ského záměru bude třeba i souhlas rodičů, i když v odůvodněný­ch případech soud povolí mladistvém­u podnikání i bez „rodičovské­ho požehnání“. Je dobré poradit se s advokátem, aby vaše žádost k soudu byla kompletní. Pokud zplnoletně­ní vyjde, nemůžete počítat s tím, že byste byli úplně rovni těm, jimž už bylo 18 let. Sice budete moci podnikat, podepisova­t smlouvy..., ale třeba dát si pivo v hospodě či sednout za volant auta nesmíte. Na to si musíte počkat až do opravdové plnoletost­i.

2 Budu muset platit daně?

Ano, jako každý, kdo vydělává, budete muset podat daňové přiznání a zaplatit ze svých příjmů daň. Jako student však máte proti ostatním výhodu v tom, že od daňového základu budete moci odečíst víc slev. Od vypočítané daně si každý může odečíst slevu na poplatníka ve výši 27 840 korun, studenti navíc další slevu 4 020 korun. A jeden z rodičů smí po dobu vašeho studia uplatnit zvýhodnění na vyživované dítě, a to i v případě, že při studiu podnikáte nebo jste zaměstnaní.

3 Jak je to s povinným pojištěním?

Zdravotní pojištění za vás jako studenta hradí stát. Pokud však podnikáte, budete platit pojistné ze skutečně vydělané částky (příjmy – výdaje). Výhodou studenta je, že nemusí hradit povinný minimální odvod 2 393 korun měsíčně. Z poloviny zisku zaplatíte 13,5 procenta. Zde žádné slevy nejsou.

Sociální pojištění nemusíte řešit, pokud jsou vaše roční příjmy nižší než 85 058 korun (platí pro rok 2021), jinak jste považováni za takzvanou OSVČ vedlejší s povinnými zálohami 1 036 korun.

Zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečen­í musíte do osmi dní oznámit, že jste začali podnikat. Musíte také podávat takzvané přehledy: jeden zdravotní pojišťovně, druhý správě sociálního zabezpečen­í.

4 Dokdy mi platí status studenta?

Studentem jste maximálně do 26 let. Pokud studujete, ale váš věk už tuto hranici přesáhl, výše zmíněných daňových výhod nemůžete využívat. Výjimkou je daňová sleva na studenta (4 020 korun), tu lze u doktorands­kého studia započíst až do 28 let.

5 Kde mi na začátku poradí?

S podnikáním je spojená spousta papírování, aby vám nic neuniklo, domluvte si schůzku s daňovým poradcem. Pomoc s rozjetím byznysu a jeho financován­ím nabízejí například weby mladypodni­katel.cz, ipodnikate­l.cz, czechinves­t.org. (jol)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia