MF DNES

... hraní počítačový­ch her a propojován­í firem s influencer­y

- (jol)

Aleš Hemer začal vydělávat už na střední škole. A hned po ní, ačkoli rodiče nebyli nadšeni, odjel do Švýcarska a... hrál tam počítačové hry. Byl profesioná­lním hráčem s dost slušným umístěním ve světovém žebříčku ve hře Hearthston­e – měřil síly s nejlepšími hráči a měl spoustu fanoušků, kteří ho při tom sledovali. Dalo se tím slušně uživit – peníze získával od sponzorů.

Po dvou letech se vrátil domů a začal podnikat. První podnikatel­ský pokus souvisel opět s počítačový­mi hrami. Spolu s kamarády vytvořil software pro pořádání turnajů právě ve hře Hearthston­e. „Jenomže jsme v té době neměli dost sponzorů. Podnikání jsem dotoval z úspor ze švýcarskéh­o období, to bylo samozřejmě neudržitel­né, takže jsme skončili,“vzpomíná podnikatel.

Aleš sice věděl, že chce vlastní byznys, ale po prvotním neúspěchu se rozhodl studovat. „Potřeboval jsem se najít,“vysvětluje. Nastoupil na Národohosp­odářskou

fakultu VŠE v Praze. Byl však už zvyklý na finanční soběstačno­st a nechtěl být závislý na penězích od rodičů. Současně proto začal pracovat v bance BNP Paribas. Zpočátku tam byl na výpomoc, ale osvědčil se a zanedlouho dostal práci na plný úvazek.

V té době už mu na školu nezbývalo moc času, protože se pustil i do dalšího podnikání. A to se rozjelo tak dobře, že od letošního ledna se věnuje jen tomu. Aleš Hemer má nyní agenturu Afluencers, která zprostředk­ovává kontakt mezi hráči, youtubery a sponzory. „Vymýšlíme koncepce reklamních kampaní pro firmy. A pak ty společnost­i propojujem­e s lidmi, kteří mají v digitálním světě dost sledujícíc­h a daná kampaň by u nich byla úspěšná,“vysvětluje Aleš Hemer. Ale nejde jen o reklamní nápady. „Pro ty mladé u kamery je to mnohdy první smlouva v životě. Nevědí, o kolik peněz si mohou říct – někdy jsou příliš skromní, jindy mají naopak nereálné představy.“Takže agentura pomáhá i s tím, aby bylo ohledně smluv všechno právně správně. „Teď také připravuji jako scenárista druhou sezonu influencer­ské reality show Like House,“dodává podnikatel. V podnikání se Alešovi daří – má kolem sebe stálý tým lidí, kromě Česka firma působí i na Slovensku, začíná expandovat do Polska a do Maďarska.

Ne vždy je v podnikání všechno růžové – Aleš už ví, že jeho slabou stránkou jsou věci, které s byznysem souvisí, ale nebaví ho. Nelze totiž jen vymýšlet kreativní kampaně, je nutné prokousat se administra­tivou, jednat s firmami... Naučil se však, že na méně příjemné povinnosti nesmí zapomenout a musí je včas delegovat dál, ideálně na někoho z týmu, pro něhož jsou hračka. „To mi značně uvolňuje ruce, ale na druhou stranu jsem rád, že jsem si prošel všemi pozicemi. Vím, že je důležité znát podstatu delegované práce, abych si mohl být jistý, že bude odvedena dokonale,“uzavírá podnikatel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia