MF DNES

Průzkum: Co si myslí voliči

Piráti nejsou proti jádru. Voliči ČSSD zase nevěří vládě, ukázala analýza Medianu pro MF DNES.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Je to trochu paradox. S vývojem České republiky jsou v současnost­i nejvíce spokojeni voliči koalice Spolu, tedy opozičních stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Vyplývá to z analýzy postojů voličů, kterou pro MF DNES zpracovala společnost Median. Respondent­i v ní odpovídali na otázky týkající se padesáti celospoleč­enských témat spjatých převážně s politikou. Jedna otázka mířila na výstavbu jaderných elektráren u nás. Zajímavý je v tomto kontextu zejména výsledek koalice Pirátů a STAN. Téměř polovina voličů (48,4 %) se vyslovila pro, i když se o Pirátech mluví jako o „nových zelených“.

Vraťme se ale k otázce na spokojenos­t s vývojem České republiky, která je u voličů všeobecně nízká. Kladně na ni i tak odpovědělo nejvíc voličů koalice Spolu – přes 20,2 procenta. Voličů vládního hnutí ANO vyjádřilo spokojenos­t o tři desetiny procenta méně, voličů druhé koalice Pirátů a STAN pak 18,1 procenta.

„Ukazuje to, že Andreji Babišovi se daří i po sedmi letech ve vedení vlády – ať už jako vicepremié­rovi, nebo premiérovi – stále oslovit a udržet i kritické voliče na své straně, aniž by odešli k opoziční konkurenci,“řekl k výsledku politolog Jan Kubáček.

V otázce důvěry současné vládě už nicméně kladnou odpověď vyjádřilo nejvíc voličů ANO (60,7 %). Bezmála 40 procent voličů hnutí Andreje Babiše podle analýzy současné vládě nedůvěřuje. Další paradox.

Co se důvěry v menšinový kabinet ANO a ČSSD týká, i zde se objevila jedna kuriozita. Současné vládě totiž důvěřuje víc voličů Přísahy Roberta Šlachty (23,7 %) než voličů vládní sociální demokracie (17,7 %).

„Ač je ČSSD koaliční stranou, ukazuje se, že její volič ji trestá svou nepřízní a malou ochotou jít k volbám,“okomentova­l to politolog Kubáček. Pro sociální demokracii by výsledek analýzy měl být podle Kubáčka opravdu varující.

Ne všichni lidé jsou však přesvědčen­i, že svou účastí ve volbách mohou osobně ovlivnit další vývoj v České republice. V tomto ohledu jsou vůbec nejvíc skeptičtí voliči SPD Tomia Okamury a Přísahy, což může být způsobeno zkušenostm­i. Každý pátý volič obou uskupení je totiž bývalý volič ANO. Jde o lidi, které Babiš zjevně zklamal.

Podle politologa Kubáčka budou letos volby pro mnohé jednoznačn­ě „volbou z nutnosti nejmenšího zla“.

A mimochodem, většina voličů napříč stranami se shodla, že Česká republika je nyní v krizi.

Možná proto si také zhruba padesát procent voličů ANO, ČSSD, KSČM, Přísahy a SPD myslí, že úpadek naší společnost­i může být zastaven pouze prosazením tvrdších zákonů.

Voliči koalice Spolu a Pirátů a STAN a také Trikolory s tím ale nesouhlasí.

S přispěním Vojtěcha Jandy

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia