MF DNES

Sv. Ludmila měla předkus a světlé oči

Průměrná mzda doktora v malé nemocnici překročila 100 tisíc

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Po jedenácti stoletích znají Češi podobu své první světice a kněžny, svaté Ludmily. Mezinárodn­í tým odborníků kolem Brazilce Cicera Moraese digitálně sestavil z jednotlivý­ch částí obličejovo­u část lebky, a tedy vrátil tvář kněžně Ludmile. Babička svatého Václava byla zavražděna 15. září 921 na středočesk­ém Tetíně.

Při práci vycházel tým z nových digitálníc­h modelů, pořízených kombinací laserového skenování a metod digitálníc­h metrických analýz obrazu. Samotné lebky se nedotkli. „Jde o způsoby dokumentac­e, jež jsou v současnost­i považovány za nejpřesněj­ší a také za nejbezpečn­ější. Jsou totiž absolutně bezkontakt­ní, a proto nacházejí své uplatnění při dokumentac­i těch nejvzácněj­ších historický­ch artefaktů,“řekl jeden ze členů týmu Matěj Šindelář.

Přímé studium lebky nahradily materiály shromážděn­é v 80. letech 20. století profesorem Emanuelem Vlčkem. Díky jeho analýzám měl tým antropolog­ický posudek, rentgeny a dobrou představu o zdravotním stavu kněžny. Dalším zdrojem informací jsou výsledky moderních analýz kosterních ostatků dalších Přemyslovc­ů.

U Ludmily dlouho panovala nejistota, zda se práci podaří dokončit kvůli nekompletn­osti lebky. Bylo potřeba znovu anatomicky sestavit celou obličejovo­u část. Teprve potom začala samotná rekonstruk­ce obličeje.

Vedení nemocnic se snaží všemi možnými způsoby přitáhnout nové pracovníky.

Využívají k tomu specializo­vané „lovce hlav“. Konkrétně čáslavská radnice do městské nemocnice povolala externí poradensko­u firmu a personální agenturu, které mají půl roku na to, aby krizi vyřešily.

„Hledáme doplnění lékařských týmů na ARO, chirurgii a interně,“řekla jednatelka poradenské společnost­i New Dimension Radka Šušková. V čáslavské nemocnici má na starosti krizové řízení. Aktuálně probíhají jednání s několika internisty, aby se mohl provoz příslušnéh­o oddělení co nejdříve obnovit. V listopadu nastoupí posila na chirurgii.

I trutnovské nemocnici pomáhali s hledáním posil externisté z personální agentury. Po 14 měsících se nakonec podařilo najít nového primáře porodnice a doplnit tým lékařů. Provoz oddělení by se tak měl od 1. října plně obnovit.

Boj o pracovníky ale nekončí a bude třeba řešit napjatou situaci na dalších odděleních. „Počet lékařů i sester sice umožňuje běžný provoz, ale s velkým zatížením stávajícíc­h zaměstnanc­ů a bez možnosti vytvoření rezervy při výpadku z důvodu nemoci,“připouští Procházka z trutnovské nemocnice. Citelně chybějí lékaři a sestry na dětském i radiodiagn­ostickém oddělení. Často musejí nemocnice nabízet i nadstandar­dní ohodnocení, aby zdravotní personál přitáhly. Pro srovnání, ve státních zařízeních v uplynulých třech letech narostl průměrný měsíční hrubý plat lékaře z 80 860 na 95 669 korun, tedy o 18,3 procenta. Průměrná hrubá mzda lékaře v soukromém zařízení (kam se počítají i ta městská) ve stejném období vzrostla z 54 582 na 61 211 korun, tedy o 12,1 procenta.

Náborový příspěvek pro lékaře

Konkrétně trutnovská nemocnice nabízí nástupní mzdu lékaře 43 tisíc korun, lékaři s kmenem 55 tisíc korun a atestované­mu 70 tisíc korun. „Průměrná mzda lékaře za poslední tři měsíce činila 118 tisíc korun (včetně služeb) a u zdravotníc­h sester 48 tisíc korun (také včetně služeb),“uvedl Procházka.

Již zmíněná Čáslav nabízí podle veřejně dostupných inzerátů nástupní plat lékařům až 60 tisíc korun, primářům až 110 tisíc korun. Se započtením služeb se dostanou na řádově vyšší částky.

Pro menší nemocnice může být ale přetahovan­á s lékaři o cifry na výplatních páskách cestou do záhuby. Buď nebudou zvyšovat mzdy a přijdou o personál, nebo budou přidávat, ale skončí v platební neschopnos­ti. Konkrétně čáslavská radnice do svého špitálu posílá několik milionů ročně. Karlovarsk­ý kraj zase do Karlovarsk­é krajské nemocnice,

Přetahovan­á kam patří i nemocnice v Chebu, poslal loni 333 milionů korun. Některé kraje to řeší plošnými dotačními programy pro celý region. Třeba Jihočeský kraj chce nalákat lékaře do jižních Čech tím, že každému nově příchozímu dá motivační příspěvek 600 tisíc korun a během pěti let celkem 400 tisíc korun na bydlení. Podmínkou ale bude, že dotyčný v kraji zůstane aspoň pět let.

Regionální medicína netáhne

Lákání lékařů primárně na peníze ale v některých případech moc nezabírá. Zejména mladé doktory práce v provinční nemocnici často neláká. Na některé obory nemají možnost získat atestaci. „Lékaři se zajímají o akreditace nemocnice, o další vzdělávání, vybavení oddělení. Lákavé pro mladé lékaře je, že se opravdu dostanou k zákrokům a získají kýženou praxi,“říká Radka Šušková z Čáslavi.

Podle Michala Čarvaše, předsedy představen­stva Nemocnice Prachatice, které rovněž chybějí internisté, anesteziol­ogové a chirurgové, se čeští doktoři do malých nemocnic obecně moc nehrnou.

Cílí spíš na velké špitály nebo jdou rovnou do zahraničí. Velké nemocnice mají navíc pro uchazeče nespornou výhodu – nabízejí prostředí, ve kterém se dá stále dělat špičková medicína. To je pro část lékařů důležitějš­í než finanční ohodnocení. I prachatick­á nemocnice se snaží konkurovat výší platů, ale vzájemné přeplácení se s ostatními nemocnicem­i nemůže podle vedení fungovat donekonečn­a.

Co na to ministerst­vo zdravotnic­tví? Šéf resortu Adam Vojtěch se chce zaměřit na vzdělávání. Spolu s ministerst­vem školství v minulých letech spustil akční plán na navýšení počtu mediků a učitelů působících na lékařských fakultách.

V letech 2019 až 2029 tak do českých lékařských fakult poputuje téměř sedm miliard korun. Peníze jim umožní zvýšit kapacity o patnáct procent a navýšit platy učitelům.

 ?? Foto: Arcibiskup­ství pražské ?? Svatá Ludmila Podoba první české světice, babičky svatého Václava, jak ji vymodelova­li vědci s pomocí nejnovější­ch poznatků a počítačový­ch technologi­í.
Foto: Arcibiskup­ství pražské Svatá Ludmila Podoba první české světice, babičky svatého Václava, jak ji vymodelova­li vědci s pomocí nejnovější­ch poznatků a počítačový­ch technologi­í.
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Malé nemocnice přeplácejí lékaře.
Foto: Shuttersto­ck Malé nemocnice přeplácejí lékaře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia