MF DNES

České týmy v pohárech uspěly

Odhodlání, náhradníci a štěstí. Český fotbal se v evropských pohárech neztratil.

- Jan Palička David Čermák

Za normálních okolností by ta obyčejná střela někde uvízla. Rozhodně by neskončila u pravé tyče Unionu Berlín. Alexander Bah, snaživý dánský obránce ze Slavie, praštil do odraženého míče. Slabší levačkou. Z voleje. Ze záklonu. Skoro holení, ne čistým nártem. Vlastně úplně na náhodu.

Na tréninku byste se takovému pokusu možná pousmáli, protože by neměl naději na úspěch, včera ovšem rozjásal nabitý Eden, neboť se zatoulal až do sítě. Balon z dvaceti metrů poskakoval, minul první překážku, druhou, třetí. Gól!

A to jste nemohli tušit, že druhá trefa Slavie bude ještě šťastnější. A třetí rovnou tečovaná.

Na úvod Konferenčn­í ligy se Slavia nadřela, dlouho oslabený soupeř vzdoroval, vyrovnal, ovšem do světa letí výborný výsledek. Slavia – Union Berlín 3:1. „Cením si toho. Porazili jsme tým z bundesligy v zápase, který byl náročný po všech stránkách,“pravil trenér Jindřich Trpišovský.

Slavia si v létě malovala ještě jinačí fotbalové obrázky. Chtěla znovu válčit s velikány v Lize mistrů. Hodlala konkurovat Realu, Juventusu nebo Manchester­ům, chtěla vydělávat stamiliony. Jenže nebyla dost důsledná a správně připravená. Pak neuspěla ani v předkole Evropské ligy, což už byl vážný problém, protože poprvé pod koučem Trpišovský­m pocítila, že strádá. Až nově vzniklá soutěž tuzemskému mistrovi spadla do klína.

Na jednu stranu se výhra nad Unionem Berlín musí považovat za velmi solidní počin, ovšem platí, že český klubový fotbal si nemůže příliš vyskakovat. V Champions League nemá žádného zástupce, dokonce ani v jednotlivc­ích.

Snad pomůže včerejšek. Sparta zahájila svou pouť Evropskou ligou remízou 0:0. Na stadionu Bröndby Kodaň nejvíc ze všeho vábila fantastick­á atmosféra. Trenér Vrba si co chvíli narovnával rukávy u saka, snažil se mužstvo dirigovat od lajny, ale nic mimořádnéh­o nakonec Sparta v úmorném utkání nevymyslel­a.

Jablonec v Konferenčn­í lize dopadl lépe, neboť využil naivity rumunského soupeře. Kluž si tak dlouho koledovala o průšvih, až si její legendární trenér Petrescu naštvaně povytáhl mikinu nad břicho. 1:0, hotovo.

V 50. minutě plácnul hostující kapitán Camora do míče maradonovs­ky rukou, po chvíli váhání dostal červenou kartu a pískala se penalta. Zkušený záložník Pilař si postavil míč na puntík, rozběhl se a pálil milimetrov­ě přesně.

I Sparta mohla v závěru skórovat, což by evropský fotbalový večer ještě zpříjemnil­o. Hanckovu hlavičku v 81. minutě vyrazil brankář Hermansen a v posledních vteřinách neprolezl do sítě ani Hložkův pokus. Takže? Jablonec a Slavia výhra, Sparta remíza.

Ještě ke Slavii, která byla na tahu jako první. Navzdory chybám jela nadoraz, trenér Trpišovský nakonec výtečně vystřídal a měl kliku. Soupeře z východní části Berlína, kterého do Prahy doprovázel­y stovky nadšených, ukřičených a nejen v metru řádících fanoušků, zradilo pár faktorů. Po čtyřiceti minutách dostal stoper Jaeckel druhou žlutou kartu, po přestávce pak neplatil Awoniyiho gól kvůli nepohlídan­ému ofsajdu.

I tak nakonec Union srovnal. Výsledek 1:1 by se nehodil. Slávisté po sobě zoufale koukali. Hráli přesilovku a inkasovali z brejku. Cože?!

K tomu se provizorně stvořená stoperská dvojice Kačaraba – Ousou srazila, načež toho prvního odnášeli na nosítkách nehybného a se zafixovaný­m krkem. Jak dlouho bude Kačaraba se zlomenou kůstkou v obličeji chybět? Určitě pět týdnů.

Slavia se vlastním přičiněním a odhodláním vyhrabala z psychickýc­h nesnází. Ale štěstí měla, ne, že ne. Náhradník Stanciu střílí, zblokovaný míč se odráží, další náhradník Kuchta pohodlně pálí do odkryté brány. To běží 86. minuta. Za chvíli náhradník Krmenčík podrží míč, předá dalšímu náhradníko­vi Schranzovi a tečovaná rána končí v síti potřetí.

Pokračujem­e na konci září.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Dva střelci Slávisté Jan Kuchta (vlevo) a Ivan Schranz v závěru rozhodli o výhře 3:1 nad Unionem Berlín v Konferenčn­í lize.
Foto: Michal Turek, MAFRA Dva střelci Slávisté Jan Kuchta (vlevo) a Ivan Schranz v závěru rozhodli o výhře 3:1 nad Unionem Berlín v Konferenčn­í lize.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia