MF DNES

Mladý Syřan chtěl útočit na synagogu v Německu

-

Německá policie uvedla, že v souvislost­i s možným útokem na synagogu ve městě Hagen zadržela čtyři lidi. Jedním z nich je 16letý mladík ze Sýrie, který se podle médií chystal zaútočit výbušninou. O hrozbě před nejdůležit­ějším židovským svátkem Jom kipur (Den smíření) informoval­a policie už ve středu večer.

Magazín Der Spiegel již předtím uvedl, že se k útoku na synagogu s pomocí výbušniny chystal 16letý Syřan. Jeho byt v Hagenu podle agentury DPA včera prohledáva­la policie. Informaci o hrozícím útoku podle zmíněných médií obdržely německé úřady od zahraniční zpravodajs­ké služby, která zaznamenal­a islamistov­o podezřelé chování na internetu. Policie ve středu večer posílila ostrahu hagenské synagogy. Ulici před svatostánk­em uzavřela a návštěvník­y do ní vpouštěla jen s policejním doprovodem. Chystaná bohoslužba ke svátku Jom kipur byla zrušena.

Podle zemského ministra vnitra Herberta Reula úřady disponoval­y informacem­i o závažné hrozbě ze strany extremistů. „Existovalo nebezpečí útoku na synagogu v Hagenu,“řekl s tím, že policisté útoku zabránili. Na vyšetřován­í se podílí orgán pro boj proti terorismu Severního Porýní-Vestfálska. (zah, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia