MF DNES

Léčit inflaci, nebo zadřít ekonomiku?

Všude na světě teď politici řeší vyšší inflaci. V Americe, v Evropě i u našich sousedů. A řešíme ji samozřejmě i my u nás v Česku.

- Andrej Babiš předseda vlády a hnutí ANO

Českou proexportn­í ekonomiku přitom hodně ovlivňuje dění v zahraničí. A jiné je to u nás i v tom, že kvůli volbám inflace vyvolává zbytečnou hysterii opozice. Ta tvrdí, že za vyšší inflaci může vláda, neboť do ekonomiky pustila moc peněz. Ještě nedávno nás přitom vinila, že do ekonomiky pouštíme málo peněz. Jako s epidemií: když jsme zpřísňoval­i, chtěli rozvolňova­t, když jsme rozvolňova­li, chtěli zpřísňovat.

Inflaci u nás zejména ovlivňuje vyšší inflace ve světě a vyšší ceny v průmyslu. A ty se meziročně zvýšily o 7,8 %, mnohem víc, než o kolik zdražilo některé zboží v obchodech. Třeba kovy jsou teď o 20 % dražší, podobně dřevo. Chemické látky zdražily dokonce o 37 %, materiály pro stavebnict­ví o 15 %. Snad jen prodejní ceny aut klesly o 1 %.

Ceny v Česku ale pořád vzrostly méně, než činí průměr Evropské unie. V ní v červnu meziročně vzrostly ceny průmyslový­ch výrobků o 10,3 %, zatímco u nás o 6,1 %. A vyšší růst cen než u nás je i v Německu (7,6 %) nebo Polsku (8,9 %). Navíc se musíme podívat i na vývoj našich dovozních a vývozních cen, protože velkou část naší produkce cenově ovlivňují vstupy z ciziny. A i ty rostou. Tak čekám, že nás za jejich výrazné zdražení opozice zase obviní.

Vláda nemá žádný nástroj, jak zabránit vlivu vyšších dovozních cen na naše domácí. To bychom se museli vrátit do minulosti, znovu zavést centrální regulaci a vyšší ceny zboží i služeb dotovat. Meziročně totiž vzrostly ceny našeho dovozu o 5,1 %. A třeba ceny ropy, ropných produktů a zemního plynu jsou vyšší bezmála o 100 %, zatímco rudy kovů téměř o třetinu. My ale naštěstí máme aspoň výhodu vlastní měny, naší koruny. A ta se proti euru zhodnocuje, čímž zmírňuje skutečný vzestup cen. Kdybychom korunu neměli, naše dovozní ceny by byly vyšší o 10 %, a to by se přeneslo i do cen v obchodech. A fakt by mě zajímalo, jak by to pak řešily obě antibabišo­vské koalice, které v Česku chtějí zavést euro.

S vyšší inflací můžeme v Česku bojovat hlavně vyšší produktivi­tou práce, novými technologi­emi šetřícími drahé suroviny a komponenty nebo energetick­ou úsporností výroby. V podstatě jde o nové investice, které naše vláda dávno dělá. K boji s inflací ale potřebujem­e i rozumnou měnovou politiku, která u nás přísluší ČNB. Doufejme, že se s ní shodneme na tom, že růst cen vyvolaný všeobecným zdražování­m není tak zásadním problémem naší ekonomiky, který by volal po okamžitém řešení. Že je třeba zachovat klid a nezasahova­t do vývoje.

Naše hospodářst­ví dnes potřebuje ze všeho nejvíce podporovat hospodářsk­ý růst. Udržet růst ekonomiky ideálně kolem 6 % je základem pro řešení vznikající­ch problémů. Proto také vláda nejde cestou šokového snižování rozpočtové­ho deficitu, jak to kdysi předváděla vláda ODS a TOP 09, když svými tupými škrty způsobila rekordně dlouhou ekonomicko­u recesi a spotřebite­lskou depresi.

Mě jen překvapuje, že stejnou smrtící medicínu, vedoucí logicky jen k další recesi a následné krizi, dnes doporučují nejen tyto dvě strany, ale i celý opoblok. Jednou jim to asi nestačilo. Česko naopak potřebuje peníze na investice do inovací výroby, na výzkum a do nových technologi­í. A přesně to vláda a hnutí ANO dělají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia