MF DNES

Vlaky po sedmi minutách mají v Česku konkurovat letadlům

-

Osm vlaků za hodinu a čtyři druhy rychlostní­ch vlaků od mezistátní­ch sprinterů po meziregion­ální spoje jedoucí dvousetkil­ometrovou rychlostí. Vysokorych­lostní tratě za více než 600 miliard korun mají radikálně změnit způsob cestování po Česku, slibuje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. „Otevírá se velké téma, zda letecká doprava na kratších trasách do tisíce kilometrů dává smysl,“uvedl Svoboda.

Sprintery s rychlostí až 32O kilometrů v hodině by měly konkurovat právě letecké dopravě. Tutéž maximální rychlost mají zvládnout podle Svobody také expresní vlaky. Kromě rychlovlak­ů a meziregion­álních spojů, které budou z rychlotrat­í sjíždět na konvenční síť, budou ještě jezdit rychlíky dosahující rychlostí do 250 kilometrů.

Ambici vozit cestující na vysokorych­lostních tratích mají tuzemské České dráhy (ČD), které počítají s nákupem nových vhodných vozidel. „Vlak do čtyř let vysoutěžít­e. Netuším, zda je možné do čtyř let postavit vysokorych­lostní trať. Pokud ale v roce 2030 budou vysokorych­lostní tratě, ČD budou mít připraveno­u techniku, aby cestující na dráze odvezly,“uvedl generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik.

Momentálně České dráhy objednávaj­í vlaky pro rychlost 230 kilometrů v hodině. Tu na mezistátní­ch tratích požaduje i sousední Německo. České dráhy proto nákup dvacítky vlaků pro tuto rychlost nepovažují za zmařenou investici, i kdyby rychlotrat­ě navzdory příslibům státu i politiků nevznikly.

V současnost­i ČD provozují sedm

Pendolin a Railjetů, které jsou také konstruová­ny pro 230 km/h. Podle Bednárika je ale potřeba důkladně spočítat náklady na provoz rychlovlak­ů.

Cena plnokrevný­ch rychlovlak­ů začíná na 650 milionech korun, závisí na parametrec­h a hlavně počtu souprav, které dopravce pořizuje. Cena na jedno sedadlo se pohybuje od 1,2 do dvou milionů korun. Provoz tak bude muset být dotován, jinak bude cena jízdenek cestující odrazovat, uvedl šéf drah. (cfr)

 ?? Foto: MAFRA ?? Zatím jen 230 km/h Nejrychlej­ší vlaky na tuzemských tratích jsou pendolina a railjety, které jsou schopny dosáhnout 230 km/h.
Foto: MAFRA Zatím jen 230 km/h Nejrychlej­ší vlaky na tuzemských tratích jsou pendolina a railjety, které jsou schopny dosáhnout 230 km/h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia