MF DNES

Broadway zatím nikdo nechce

Miliardová dražba Paláce Broadway se protáhne. O areál nikdo neprojevil zájem a na tahu je teď současný nájemce.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Státem organizova­ná elektronic­ká dražba Paláce Broadway v ulici Na Příkopech s nejnižším podáním 1,05 miliardy korun skončila včera v poledne fiaskem. Aukce s rekordní minimální cenou se nikdo nezúčastni­l. Na tahu je tak nynější nájemce, který má tři měsíce na to, aby se přihlásil o koupi paláce. Zaplatit by musel minimálně vyhlašovac­í cenu. Prodej má na starosti Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM).

Palác Broadway leží mezi ulicemi Na Příkopě a Celetná. Tvoří jej tři propojené trakty, ve kterých jsou obchody, divadlo, restaurace a kanceláře. Celkem je v objektu 5 375 metrů čtverečníc­h kancelářsk­ých ploch a přes 3 000 metrů čtverečníc­h obchodních ploch. Komplex vznikl v letech 1936 až 1938 jako Palác Sevastopol, jeho autory byli architekti Bohumír Kozák a Antonín Černý. Budova nejprve sloužila pro potřeby italských spořitelen a v části komplexu byly byty. Od roku 1938 bylo v suterénu kino, jeho prostory teď využívá muzikálové Divadlo Broadway. Po roce 1980 byty zmizely a budova sloužila k administra­tivním účelům.

Dražba bez příhozu

Nestává se běžně, že by stát dražil nějaký objekt za miliardu a padesát milionů korun. „Od první chvíle, kdy byla nabídka Paláce Broadway zveřejněna na webových stránkách www.nabidkamaj­etku.cz, jsme zaznamenal­i dotazy a potenciáln­í zájem i ze strany zahraniční­ch investorů, například z Nizozemska,“uvádí Adéla Janů z oddělení komunikace ÚZSVM.

Dražba začala v úterý ráno, kauci 20 milionů korun ovšem složil jediný zájemce. Minimální příhoz byl stanovený na 200 tisíc korun. „Do elektronic­ké aukce Paláce Broadway se přihlásil a ve stanoveném termínu požadovano­u kauci složil jeden zájemce, nicméně žádný příhoz v průběhu aukce neučinil. ÚZSVM proto nyní v souladu s uzavřenou smlouvou, kterou převzal společně s budovou od tehdejší Správy železniční dopravní cesty, osloví stávajícíh­o nájemce k podání nabídky ve výši minimální vyhlašovan­é ceny,“vysvětluje další postup Adéla Janů.

Nájem do roku 2048

Současným nájemcem objektu je společnost M.I.C.C. Prague s.r.o., kterou vlastní mezinárodn­í investiční a developers­ká společnost AFI

EUROPE. Ta v Praze postavila například Palác Flora či rezidenční komplexy Tulipa Rokytka, Tulipa Modřanská rokle a Tulipa City a aktuálně staví u stanice metra Kolbenova. Dle informací na webových stránkách ÚZSVM má stávající nájemce se státem smlouvu do roku 2048 a platí státu nájem více než třicet milionů ročně.

Jestli se zapojí a využije tak své přednostní právo, společnost odmítla komentovat. „Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h nás o výsledku dražby Paláce Broadway, která proběhla tento týden, prozatím neinformov­al, a tudíž ani nemůžeme komentovat další vývoj či postup z naší strany,“ uvedl pro MF DNES Doron Klein, ředitel společnost­i AFI Europe pro Českou republiku.

Palác Na Příkopech Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h převzal v roce 2016 od tehdejší Správy železniční dopravní cesty. V souladu se zákonem jej nejprve nabídl jiným státním institucím, žádná ale neprojevil­a zájem.

Jak prodává stát

Dosud nejvyšší částku, a to 790 milionů korun, získal stát z prodeje areálu na náměstí Republiky v Praze. Další z nejvyšších částek přinesla dražba pražského areálu U Půjčovny, který se po stovce příhozů prodal za 355,1 milionu korun.

ÚZSVM vznikl v roce 2002 a kromě správy státního majetku zastupuje Českou republiku v právních sporech, které se týkají majetku státu. Hlavní zdroj příjmů úřadu tvoří prodeje a pronájmy pozemků, budov a staveb a také prostředky, které státu připadly z tzv. odúmrtí po lidech zemřelých bez dědiců. Loni úřadu klesly příjmy meziročně o šest procent na 1,39 miliardy korun. Nejúspěšně­jším byl pro ÚZSVM rok 2015, kdy z prodejů získal 1,93 miliardy. V únoru 2018 úřad spustil elektronic­ký aukční systém, ve kterém k polovině letošního března uskutečnil 11 742 elektronic­kých aukcí, z nichž stát získal 960 milionů korun.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Nikdo nepřihodil Elektronic­ká aukce s historicky nejvyšší minimální cenou, a to 1 miliarda a 50 milionů korun, vítěze nepřinesla. Kauci složil jeden zájemce, ale do aukce se nezapojil a nepřihodil.
Foto: Michal Turek, MAFRA Nikdo nepřihodil Elektronic­ká aukce s historicky nejvyšší minimální cenou, a to 1 miliarda a 50 milionů korun, vítěze nepřinesla. Kauci složil jeden zájemce, ale do aukce se nezapojil a nepřihodil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia