MF DNES

Z Hongkongu na žižkovské pivo

Simon Cheng musel kvůli čínským represím uprchnout z Hongkongu a nyní žije v exilu v Londýně. Do Prahy přijel na pozvání radnice Prahy 3.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

Simon Cheng býval řadovým zaměstnanc­em britské ambasády v Hongkongu. Když se v srpnu 2019 vracel z Číny do Hongkongu, na hranicích ho zastavila čínská policie. Následně ho úřady zatkly a začaly ho vyslýchat v souvislost­i s masovými protesty proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelýc­h ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, které se v té době v Hongkongu konaly.

„Byl jsem zadržen na patnáct dní, stigmatizo­ván a mučen během vyšetřován­í. Donutili mě přiznat se k trestným činům, které jsem nespáchal,“líčí svůj příběh Simon Cheng. Čínské úřady ho označily za iniciátora protestníh­o hnutí, on ale tvrdí, že jako dobrovolní­k za britský konzulát jen monitorova­l v Hongkongu prodemokra­tické protesty.

ŽIŽKOV

Za demokracii

„Věděl jsem, že nemůžu mlčet a že se o zkušenosti musím podělit. Pomocí svého příběhu ukazuji, že se musí bojovat za demokracii, i čeho se obyvatelé Hongkongu bojí,“dodává Cheng, který se přes Tchaj-wan dostal do Londýna, kde požádal o azyl.

Spojuje nás podobná historie

„I my Češi máme zkušenosti se ztrátou svobody, ale současně začíná být tento boj historií pro mladou generaci. Jsem rád, že můžu podobné zkušenosti zprostředk­ovat v novém světle,“zdůvodňuje pozvání aktivisty starosta Prahy 3 Jiří Ptáček a připomněl, že cesta se měla uskutečnit už minulý rok, kvůli pandemii a také kvůli problémům se zajištěním jeho bezpečnost­i, se musela odložit.

Cheng totiž patří do skupiny prvních šesti lidí, na které byl na základě čínské žádosti vydán mezinárodn­í zatykač. Nemůže se do Hongkongu ani Číny vrátit a riskantní je pro něj i pohyb v zemích, které mají s Čínou extradiční dohodu o vydávání osob, což je i Česká republika.

„Myslím, že v případě zadržení bych byl odsouzen na doživotí,“říká aktivista a připomíná příběh běloruskéh­o opozičního novináře Ramana Pratasevič­e, který byl letos v květnu zadržen po nuceném přistání civilního letadla v Minsku.„Děsí mě, že i moje letadlo náhle změní směr a někde jinde přistane,“uvádí Cheng, který se ve středu setkal i s primátorem Zdeňkem Hřibem a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem. Dostal od nich knihu o bývalém prezidento­vi Václavu Havlovi a poprvé ochutnal české pivo.

Pomocí svého příběhu ukazuji, že za demokracii se musí bojovat.

A i když mu Praha i Evropa připadají zajímavé, život v Hongkongu mu chybí. „Hongkong už nebude nikdy stejný,“říká a pokračuje: „Situace u nás se od zahájení masových protestů změnila opravdu významně a je čím dál horší. Je ničena občanská společnost a všichni obyvatelé, kteří jsou považováni za protičínsk­y smýšlející, jsou perzekvová­ni.“

S využitím iDnes. cz

 ?? Foto: Kateřina Šulová, ČTK ?? Simon Cheng by mohl být z Česka vydán do Číny, přesto přijel diskutovat o hongkongsk­é demokracii.
Foto: Kateřina Šulová, ČTK Simon Cheng by mohl být z Česka vydán do Číny, přesto přijel diskutovat o hongkongsk­é demokracii.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia