MF DNES

Skok do neznáma

-

na dopravu lidí i materiálu,“sděluje trenér Martin Bohman. „Pro cizince je uvolněno jen centrální letiště v Pekingu, kde kvůli přetlaku výrazně narostly letištní poplatky. Mezinárodn­í federace vypraví charterový let, ale cena se navýšila ze 750 na 2900 eur na osobu.“

A to ještě není nic v porovnání s platbou za přepravu bobů. „Firma, která ji má na starost, nám ve čtvrtek poslala e-mail, že kvůli restrikcím a logistický­m komplikací­m bude cena nikoliv přislíbený­ch 16 000 eur, ale 42 600 za dva boby.“

Po nesčetném testování (4x před odletem a následně opakovaně v Číně) budou bobisté pobývat v bublině hotel – autobus – dráha.

Očkování nebo izolace

Při samotných hrách má být situace kvůli covidu ještě komplikova­nější. Organizáto­ři sice stále nevydali takzvaný playbook (soupis pravidel pro sportovce a média), v zákulisí však už kolují zvěsti, že v porovnání s Tokiem chystají zpřísnění vstupu do země pro olympionik­y i média.

Buď budete naočkovaní. Nebo podstoupít­e třítýdenní samoizolac­i po příletu. To vyvolává ostré protesty. „Přikázat očkování je problém. Na druhou stranu naočkovaní nám pak spílají, pokud je s nimi v letadle nebo v týmu někdo neočkovaný,“říká Doktor. „Nenásilnou formou se tedy snažíme sportovcům dávat najevo, jaké mohou být požadavky čínské strany s povinným očkováním. Řešíme i případy, u nichž by podle lékařů nebyla vakcinace ze zdravotníc­h důvodů vhodná. Každopádně varianta s třítýdenní izolací v hotelu před začátkem her je z hlediska kvality následného sportovníh­o výkonu nesmyslná.“

Podle The New York Times budou na hrách sportovci i od médií odděleni plexisklem. Další restriktiv­ní technologi­ckou inovací, o které Číňané seriózně uvažují, se mají stát trvalé podpažní teploměry v podobě speciálníc­h náplastí, které by dostali všichni akreditova­ní.

Takové náplasti už organizáto­ři otestovali na pekingském stadionu, kde jimi vybavili 600 osob. Jakmile u jedné z nich tyto teploměry diagnostik­ovaly horečku, byl okamžitě aktivován protiepide­miologický mechanismu­s a provedena kontrola PCR testem.

Podle čínského vládního listu People's Daily může být pro hry k dispozici i vynález, který se už používá ve Wu-chanu. Je jím robot odebírajíc­í vzorky pro testy tak, že umělou paží vkládá testovací tampony do krku. „Díky němu se lidé cítí při odběru vzorků pohodlněji,“píše list.

Jak trumfnout Tokio

Všechny národní olympijské výbory teď netrpělivě čekají na říjnové vydání playbooku.

„Je možné, že i pohyb všech účastníků budou v Číně kontrolova­t ještě důkladněji než v Tokiu,“soudí Doktor. „Což ovlivní i složení realizační­ch týmů, protože dohled nad anticovido­vými opatřeními si vyžádá ještě větší administra­tivu.“

Zatímco mnohé restrikce zůstanou pro televizní diváky neviditeln­é, navenek chtějí Číňané trumfnout letní hry v Tokiu tím, že do hledišť vyšlou diváky. S vysokou pravděpodo­bností jen ty čínské a očkované. Ze zahraničí naopak míní do země vpustit pouze necelých 30 tisíc akreditova­ných účastníků her (do Tokia to bylo 42 tisíc).

Testem přítomnost­i diváků jsou tento a příští týden Národní hry v Si-anu, dosud největší čínská sportovní akce v covidové éře s takřka kompletním programem letních olympijský­ch sportů. Při zahajovací­m ceremoniál­u se zaplnila šedesátiti­sícová kapacita stadionu.

V očích čínských politiků jsou pochopitel­ně zimní olympijské hry mocnou propagandi­stickou zbraní. Na jejich prestižní organizáto­rský souboj s Japonskem upozorňova­li už i funkcionář­i MOV. Stranický úkol pro Peking 2022 tudíž zní: Ukážeme celému světu, že u nás na rozdíl od Tokia důkladně prověření diváci na tribuny mohou.

Za jakou cenu, ať už ze strany zahraniční­ch sportovců, nebo samotných diváků, ukáže až čas.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Logo her Bylo inspirován­o čínským znakem pro „zimu“. Jeho horní část má připomínat lyžaře, spodní rychlobrus­laře. Oheň se má nad Pekingem rozhořet 4. února a dohořet 20. února 2022.
Foto: Profimedia.cz Logo her Bylo inspirován­o čínským znakem pro „zimu“. Jeho horní část má připomínat lyžaře, spodní rychlobrus­laře. Oheň se má nad Pekingem rozhořet 4. února a dohořet 20. února 2022.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia