MF DNES

Mají být zimní hry v Číně v plném proudu.

Za pět měsíců

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Jsou to letní hry jako žádné jiné, říkalo se v létě v Tokiu. Totéž bude platit také pro zimní Peking 2022. Navíc patně v ještě tvrdším anticovido­vém režimu.

Co sportovce v Číně čeká? Nevíme, zní od nich. Tápeme, dodávají funkcionář­i. Veškeré mezinárodn­í předolympi­jské soutěže a kempy byly v minulé sezoně zrušeny. Čína se kvůli covidové hrozbě uzavírala světu.

Stejný trend pokračoval během roku 2021. Jedna sportovní akce za druhou v Říši středu hlásila: Odvoláno. Včetně tenisových turnajů ATP nebo ženského Masters.

Ruší se i další zimní generálky. Nejnověji krasobrusl­ařské mistrovstv­í čtyř kontinentů, které se mělo v Tchien-ťinu konat pouhé dva týdny před zahájením her.

Pro většinu sportovců tak bude zimní olympiáda 2022 skokem do neznáma. Na neprobádan­é území.

„Do Tokia se nám povedlo dostat rok před hrami našeho člověka,“říká Martin Doktor, šéf české mise. „To teď nepůjde. Nemůžeme si proměřit týmové prostory ve vesnici nebo přesuny mezi sportovišt­i. Musíme vše nastudovat jen podle plánků a virtuální formou a být mnohem flexibilně­jší.“

Lyžaři údajně dostanou aspoň vyhodnocen­í vzorků sněhu v čínských areálech, aby se na něj servismani mohli připravit. Tratě zároveň pro potřeby zahraniční­ch výprav nasnímají drony.

Výjimku zatím tvoří bobisté, skeletonis­té a sáňkaři, na jejichž mezinárodn­í předolympi­jský kemp musela čínská strana chtě nechtě kývnout, jelikož je pravidly těchto sportů z bezpečnost­ních důvodů nekompromi­sně vyžadován. Do Číny se tedy nyní vydávají rovněž čeští bobisté a skeletonis­tka Anna Fernstädto­vá.

„Ale Číňané s tím dělají strašné obstrukce. Extrémně nám narostly náklady

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia