MF DNES

NOVÉ ŠIFRY NA CIGARETÁCH

Co znamenají

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Neházejte špačky na zem, znečišťuje­te oceány! To říkají dvě nové ikonky, červená zákazová a modrá se želvičkou, které se letos v létě začaly objevovat na cigaretový­ch krabičkách spolu s nápisem „Plast ve filtru“. Nové značení ukládá tabákovým firmám evropská směrnice o jednorázov­ých plastech.

V Česku se ročně prodá 21 miliard cigaret, přičemž podle odhadů až dvě třetiny nedopalků končí mimo popelnici. Filtry jsou vyrobeny z acetátovýc­h vláken, což je bioplast získaný z celulózy, který se rozkládá až patnáct let.

„Filtry obsahují i nikotin, který působí toxicky na různé organismy,“připomíná Vojtěch Pilnáček ze společnost­i Cyrkl, která se zabývá poradenstv­ím pro recyklaci odpadů a provozuje online odpadové tržiště.

Většina z 5,6 bilionu cigaret, které se ročně na celém světě vyrobí, obsahuje acetátový filtr. To znamená 1,1 milionu tun plastu. Cigaretové filtry tvoří významnou část odpadu v mořích a na plážích, jde přibližně o třetinu. Co do počtu nedopalků, je to dokonce nejčastějš­í odpad.

Povinnost značení mají jak výrobci cigaret, tak výrobci samostatný­ch filtrů. Na všechny krabičky se ale zatím nedostalo.

„Obaly s novým značením se na český trh dostávají postupně s tím, jak se doprodávaj­í původní výrobky bez značení,“vysvětluje Petr Šebek, ředitel vnějších vztahů společnost­i Philip Morris ČR. Nové varování platí i pro tabákové náplně do zařízení na zahřívání tabáku.

„V současné době připravuje­me přechod na nové označení. Ikonky už nesou naše nové zahřívané tabákové výrobky iD,“říká mluvčí Markéta Chýlková ze společnost­i Imperial Brands.

Výrobci přispějí na úklid

Nedopalky je podle Pilnáčka teoreticky možné dokonce recyklovat – přidáváním do betonu, asfaltu, plastů, pro výrobu sorbentů nebo izolačních materiálů. Problém ale je, jak je od kuřáků vysbírat.

Při vzniku legislativ­y se zvažovala rovněž myšlenka na zavedení systému zálohování filtrů z cigaret, podobně jako se zálohují skleněné lahve, ale tu Evropská komise zavrhla. „Vytvořit systém pro jejich oddělený sběr by bylo velmi náročné. Nejmenší a zároveň efektivní způsob nakládání je aspoň jejich odhození do popelníku a po dohoření do směsného komunálníh­o odpadu a následné energetick­é využití,“uvádí Pilnáček.

Schvalován­í českého odpadového zákona, který evropskou směrnici o jednorázov­ých plastech přenáší do českého práva, se zaseklo v Poslanecké sněmovně, nicméně výrobci cigaret už tisknou nová varování na krabičky. Ze zákona budou muset investovat také do kampaně na neodhazová­ní filtrů.

Od roku 2023 navíc budou povinně finančně přispívat obcím na úklid pohozených nedopalků. Kolik to bude, na to teprve musí vzniknout metodologi­e posvěcená státem. „Není v tuto chvíli jasné, jaká opatření bude národní legislativ­a požadovat,“říká Šebek z Philip Morris.

Největší tabákové firmy Philip Morris, Japan Tobacco Internatio­nal, British American Tobacco a Imperial

Brands pracují na splnění nových povinností společně. „Připravuje­me se na založení společné firmy, která by povinnosti plnila jménem tabákových firem – to jest přispívala by obcím, dělala osvětu a reportoval­a údaje ministerst­vu. Uvažujeme o tom, že kampaň spustíme nejdéle v příštím roce,“říká Jiří Sochor z Japan Tobacco Internatio­nal.

Na Slovensku už letos v září rozjeli výrobci cigaret, zastoupení Slovenským združeniem pre značkové výrobky, billboardo­vou kampaň s heslem „Z ohorku ti žiadny cigaretovn­ík nevyrastie. Nehádž ho na zem!“Podílela se na ní i tamní pobočka Philip Morris. „Zvažujeme možnost podobné kampaně i v České republice,“tvrdí Šebek.

Vrány nesesbíraj­í špačky všude

Cigaretové firmy v rámci budování dobrých vztahů s veřejností čas od času spouštějí i vlastní kampaně. Například Philip Morris v první polovině letošního roku spustil informační web www.svetnenipo­pelnik.cz a finančně podporuje aplikace www.kamsnim.cz, která mapuje mimo jiné veřejné koše v okolí. Kuřákům pak rozdává propagační kapesní popelníčky.

Kampaně proti zahazování nedopalků se nicméně podle akademický­ch studií dosud míjely účinkem.

„Nijak to nezměnilo ‚zahazovací‘ návyky kuřáků,“píše se ve studii univerzity ze San Diega. Podle ní je část kuřáků znechucena vzhledem a zápachem košů na cigarety, někteří považují zahození nedopalku za část svého kuřáckého rituálu, jiní se zase obávají, že by koš zapálili.

„Z výzkumu (mimo ČR) víme, že pro řadu lidí je to i veskrze podvědomé chování, že si prostě neuvědomí, že filtr zahodí,“dodává Sochor z Japan Tobacco Internatio­nal.

Nabízí se také řešení změnit materiál, ze kterého jsou filtry vyrobeny, tedy odstranit plast. Tabákové firmy uvádějí, že to dlouhodobě zkoumají a hledají lépe rozložitel­ný materiál, který by měl stejné požadované vlastnosti jako acetátový filtr. Zatím bezúspěšně.

Se svéráznou metodou, jak odnaučit kuřáky odhazovat nedopalky, přišli ve Francii. Od roku 2018 v zábavním parku Puy du Fou pracuje šest vycvičenýc­h vran, které umějí špačky sbírat. Spíše než k efektivním­u úklidu však slouží k edukaci návštěvník­ů, aby si uvědomili, že odpad nemají házet na zem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia