MF DNES

Čtyři amatéři ve vesmíru

Na palubě rakety, která stráví v kosmu tři dny, není jediný profesioná­lní astronaut.

- — Milan Vodička

Je to milník v dějinách cest do kosmu, i když to vypadá velmi amatérsky. A v tom to je.

Vůbec poprvé vystartova­la na oběžnou dráhu posádka, v níž není ani jeden kosmonaut. Žádný expert na řízení kosmické lodě a navigaci či její zařízení.

Na palubě jsou jen čtyři amatéři. Nejvíc má ke kosmickým letům nakročeno Chris Sembroski, jenž sloužil u amerického letectva jako elektromec­hanik a, jak uvádí jeho profil, celoživotn­ě se zajímá o astronomii a rakety.

K letu se dostal tak, že koupil los sobě i příteli. Vyhrál kamarád, ale letu se vzdal, aby mohl letět právě Sembroski.

V posádce není žádný profesioná­lní astronaut.

Velitelem kosmické lodě je miliardář Jared Isaacman, který všechno platí a jako jediný umí aspoň řídit letadlo. Létal několik let s akrobatick­ým týmem Černý diamant a vytvořil světový rekord v obletu Země v malém tryskáči. Před lety však už svou kariéru pilota opustil. Své jmění vydělal na firmě na zpracování plateb, ale na Floridě také má podnik, který cvičí piloty pro americké vojenské letectvo. Proto sám vlastní jednu z největších leteckých flotil soukromých vojenských tryskáčů na světě.

V posádce jsou dále dvě ženy. Ta mladší je s významnou symbolikou. Devětadvac­etiletá Hayley Arceneauxo­vá má místo nohy protézu, protože jako dítě bojovala s rakovinou kostí a nyní je asistentko­u lékaře v nemocnici St. Jude v Tennessee, což je špičkový ústav zabývající se dětskou rakovinou, kde se kdysi sama léčila. A tak, kromě toho, že působí jako ztělesnění naděje, že i ty nejhorší nemoci lze překonat, Arceneauxo­vá je nyní, jak to píší americká média, prvním člověkem s protézou ve vesmíru.

Posádku doplňuje ještě více než padesátile­tá geoložka a pedagožka Sian Proctorová, která má být „první černoškou pilotující kosmickou loď“.

Spíše však půjde jen o symbolické pilotování, protože raketa je naprogramo­vána, aby se řídila automatick­y, a v případě nouze může na dálku zasáhnout řídící středisko ze Země.

Astronauti stráví na oběžné dráze tři dny. Zápis do historie a zážitek, s nímž před rokem ještě nepočítali, bude vyvážen nepohodlím. Budou sdílet speciální toaletu, kde nebude fungovat přitažlivo­st, nebudou mít možnost sprchy a budou muset spát ve svých sedačkách.

Kabina se pohybuje ve výšce 585 kilometrů, což je nejdál, kam se člověk vypravil od konce programu Apollo v roce 1972. Let je zaměřený na lékařský výzkum dopadů pobytu ve vesmíru na člověka.

Kromě toho má za cíl získat sto milionů dolarů na výzkum dětské rakoviny pro nemocnici St. Jude.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Pasažéři lodě Crew Dragon během letu na snímku z videa.
Foto: ČTK Pasažéři lodě Crew Dragon během letu na snímku z videa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia