MF DNES

Ruská hra na férové volby

Vládní strana si jde ve volbách pro vítězství. Opozice je v exilu či vězení

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

V Rusku dnes odstartova­ly třídenní volby do Státní dumy, dolní komory parlamentu, které se do historie zapíšou jakožto nejméně svobodné a soutěživé od rozpadu Sovětského svazu.

V době, kdy se země potýká s ekonomický­mi potížemi i důsledky koronaviro­vé pandemie, jde vládní straně Jednotné Rusko o hodně. Obhájit má ústavní většinu. I přes její neustále rostoucí nepopulari­tu nicméně o vítězství Putinovy strany prakticky nikdo nepochybuj­e, a to především proto, že si pro to připravila dokonalé podmínky – reálnou konkurenci z cesty jednoduše odstranila.

Hlasování předcházel­y měsíce represí, které symbolicky odstartova­lo lednové zatčení opozičního předáka a nejhlasitě­jšího kritika Kremlu Alexeje Navalného. Z kandidátek zmizeli jeho stoupenci, ale třeba i ti, kteří s politikem někdy spolupraco­vali nebo ho podporoval­i nepřímo. Úřadům to umožnila nálepka extremistů, kterou Navalného týmu v létě přidělil soud, a narychlo schválený zákon, který znemožňuje ucházet se o veřejnou funkci komukoliv, kdo se jakkoliv podílel na spolupráci s extremisti­ckým uskupením.

Ti z aktivistů, kteří zemi posléze neopustili, často čelí doma stíhání. Důvodem bývá mimo jiné třeba opakovaná účast na nepovolený­ch protestech, což byla další ze záminek úřadů pro vyloučení z volebního klání.

Pomůže chytré hlasování?

I z vězení se ovšem Navalnyj snaží do určité míry volební výsledky ovlivnit, a to především pomocí již dříve částečně úspěšné strategie takzvaného chytrého hlasování. Jejím cílem není ani tak zajistit vítězství pro určitého kandidáta, jako spíše zasadit co největší ránu Jednotnému Rusku. Rusy tak nabádá, aby hlasovali pro kandidáty, kteří

Putinovy volby mají největší šanci vládou nabízené osobnosti porazit bez ohledu na ideologick­é zařazení.

Přes veškeré pokusy úřadů zablokovat přístup k pokynům aktivistů k volbám zveřejnil Navalného tým jen dva dny před hlasováním seznam nejsilnějš­ích „opozičních“kandidátů v konkrétníc­h okruzích, které Rusům doporučují volit.

Nejvíce na tom mohou získat komunisté, kteří jsou také nejsilnějš­í systémovou opoziční stranou v zemi a kteří v aktivisty nabízeném seznamu tvoří až polovinu kandidátů. Ani komunistům se přitom letos nevyhnuly problémy. Z kandidátky byl například odstraněn jeden z nejvýznamn­ějších členů strany Pavel Grudinin. A na volebních listinách se objevují jejich dvojníci z jiných stran.

Putinovy klíčové volby

Nastrčení uchazeči se stejnými jmény jako opoziční lídři je další z notoricky známých strategií, kterou se režim snaží zmást voliče a ubrat tak opozici hlasy a která v klání nechybí ani letos. Třeba v Petrohradu si budou moci Rusové vybírat hned mezi třemi Borisi Višněvským­i. Jen jeden z nich je zástupcem opoziční strany Jabloko. Zbylí dva se tomu pravému dokonce nápadně podobají a jméno si nechali změnit těsně před volbami.

Ačkoliv analytici pochybují, že chytré hlasování může mít v celonárodn­ím kontextu výrazný dopad, zavařit by vládní straně mohl. Pokud by její zastoupení v parlamentu oslabil příliš, otevřely by se dveře pro dosavadní spojence, třeba právě z řad komunistů, kteří se už teď nejednou ohradili vůči klíčovým návrhům Kremlu.

Udržení kontroly nad Státní dumou je pro Putina důležité i proto, že za necelé tři roky mu vyprší mandát. Ať už se rozhodne v čele země zůstat, nebo ne, nutná bude jednoznačn­á podpora parlamentu.

Vliv na výsledek bude mít i volební účast. Pro Kreml je výhodnější nižší – znamenalo by to, že k volebním urnám přišli převážně vládní voliči, zatímco opozičníci by zůstali doma.

Letošní hlasování zároveň nabízí velký prostor pro volební podvody, a to díky tomu, že se koná tři dny. Důvodem jsou prý pandemická opatření. Ta se také stala záminkou pro omezení přístupu západních pozorovate­lů. Poprvé od roku 1993 tak na průběh voleb v zemi nebude dohlížet Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? O vítězství jeho strany nikdo nepochybuj­e.
Foto: ČTK O vítězství jeho strany nikdo nepochybuj­e.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia