MF DNES

Národní park a zakázané borůvky

- — Vít Novák

Neukáznění lidé zasahují do přírodních procesů na Sněžce, varuje Správa Krkonošské­ho národního parku. Tyto procesy prý trvají desítky tisíc let, proto se KRNAP rozhodl přírodu chránit a už druhým rokem rozmísťuje na vrcholu Sněžky metr vysokou ochrannou síť, která odděluje návštěvnic­ký prostor na hoře od míst, kde nemají turisté co dělat.

Když jsem toto zjistil, rozhodl jsem se navštívit webové stránky KRNAP, abych se podíval, co ještě jako turista nesmím. A to jsem neměl dělat. Zjistil jsem, že kdybych si náhodou chtěl dát s dětmi borůvky na Luční hoře, tak by se ze mě stal sprostý padouch, protože bych porušil zákon a riskoval vysokou pokutu. To se ti Poláci, kteří do Krkonoš jezdili sbírat borůvky s hřebeny a kbelíky, musejí studem propadnout, jak české přírodě ublížili.

Na webu KRNAP jsem našel i odborné pojednání, že borůvčí nemá na louce co pohledávat. Takže KRNAP s borůvkami zatočí, letos se chystají vyrvat keříky ze 4 hektarů. A budou v tom pokračovat. Ochrana přírody je důležitá, ale to si opravdu člověk, který s rodinou vyrazí na výlet do hor, nemůže utrhnout pár borůvek v chráněné oblasti, aby dětem ukázal, co se dá jíst v přírodě?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia