MF DNES

Kam to bude, Václave? Přece zpátky do repre

Býval hvězdou fotbalové ligy, za národní tým střílel góly. Teď se jablonecký záložník Pilař znovu hlásí o pozornost

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Není snadné si vybavit, kdy naposledy oblékl dres se lvíčkem. Jsou to dva roky? Čtyři? Nebo snad pět let?

Ne ne, samá voda, ještě přidejte! Ono se to nezdá, ale Václav Pilař, drobná rychlonožk­a s parádní střelou, nemá s fotbalovou reprezenta­cí nic společného od června 2015.

„To víte, že bych ještě do reprezenta­ce rád nakoukl, neříkám, že ne. Já mívám vždycky vysoké cíle,“pověděl ten chlapík před čtvrteční půlnocí a rozhodně to neznělo jako nějaké vychloubán­í. Brzy třiatřicet­iletý Pilař má formu jako hrom. V lize dost možná nenajdete šikovnější křídlo, což je v českém fotbale nedostatko­vé zboží.

Pilař je zdánlivě schovaný v Jablonci, ovšem jeho výkony se přehlédnou­t nedají. Veze se na parádní vlně, naposledy unikal obráncům rumunské Kluže v Konferenčn­í lize a za odměnu proměnil penaltu, která přinesla vítězství 1:0. Vůbec neváhal a v 52. minutě si postavil míč na puntík. Věděl, že může rozhodnout. Anebo všechno zpackat. Rozběh, rána uklizená přesně k tyči a úprk za gólovou oslavou.

Ač patří k nejmenším, během čtvrtečníc­h pohárových zápasů byl nejvýrazně­jší postavou všech tří českých klubů.

Pro Slavii zařídili vydřené vítězství 3:1 nad berlínským Unionem až ofenzivní náhradníci.

Sparta vydolovala remízu 0:0 v nezáživné bitvě o Kodaň.

A přehlížený Jablonec? Ten zase mile překvapil.

Díky bezvadnému týmovému pojetí a Pilařovi, který se nezdá. „Teď určitě hraje v reprezenta­ční formě. Věk by neměl hrát roli, tu by měla vždycky hrát výkonnost,“pravil trenér Petr Rada, když se dohrálo.

Tolikrát byl Pilař odepsaný. Tolikrát

mu předpovída­li, že už se nevrátí. Spíš jste ho viděli pajdat o berlích než na hřišti při tréninku. Přitom když přijdete na Strahov, kde sídlí fotbalová asociace, v síni slávy můžete během televizní projekce sledovat Pilařovy finty, slalomy i góly. S Plzní si zahrál Ligu mistrů proti Barceloně, na mistrovstv­í Evropy 2012 dvakrát skóroval. Za více než padesát milionů ho koupil Wolfsburg, ale trenérský ras Magath přehnanými nároky natolik zhuntoval Pilařovo tělo, že se začaly kupit jen zdravotní problémy.

Kolenní vazy nevydržely. Svaly praskaly. Zápasy nenávratně mizely, protože o berlích se fotbal hrát nedá.

Jablonecký kouč Rada, ač je důsledný jako málokdo, brzy pochopil, že nesmí Pilaře ždímat. Jakmile krajního záložníka pobolívá tělo, radši si zajde na masáž, než by se hnal do tréninku. Kvůli tomu třeba vynechal minulý víkend ligu, aby byl připravený na Kluž. Vyplatilo se to maximálně. Nejen Jablonci, ale celému českému fotbalu, který si během čtvrtečníh­o večera výrazně vylepšil koeficient.

Co bude dál? Záleží, jestli reprezenta­ce zkusí vrátit do hry třicátníka, na kterého se pomalu zapomnělo. Pilař by se nebál: „Protože si fotbal znovu užívám.“

 ??  ?? Rozhodl Václav Pilař se raduje po proměněné penaltě. Foto: Ota Bartovský, MAFRA
Rozhodl Václav Pilař se raduje po proměněné penaltě. Foto: Ota Bartovský, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia