MF DNES

Třetí vakcína. Osm měsíců od druhé posílí imunitu třetí

První lidé očkovaní v lednu proti covidu dnes zamíří pro další, posilující dávku.

- — Robert Oppelt

Do třetice všeho dobrého a zlého, ode dneška je zpřístupně­na možnost očkování třetí, posilující dávkou vakcíny proti covidu-19. Přeočkovat se mohou všichni starší 12 let, po uplynutí 8 měsíců od data ukončení předešlého očkování. Posilující dávku doporučují odborníci především seniorům, chronicky nemocným, zdravotník­ům a pracovníků­m v sociálních službách.

Přeočkovat se může nechat zhruba 40 tisíc lidí, do konce října čtvrt milionu a do konce roku až milion Čechů. „Lidé, kterých se to týká, budou dostávat upozornění, nejčastěji SMS, že mohou tuto možnost využít. Buď u svého praktickéh­o lékaře, nebo rezervací v systému na některém z očkovacích míst,“uvedl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. Dodal, že očkování je i nadále dobrovolné.

Posilující dávky budou jen vakcínami od firem Pfizer/BioNTech a Moderna, dostanou je i zájemci, kteří byli dříve očkovaní vakcínou Astra Zeneca nebo jednodávko­vou vakcínou Johnson & Johnson.

Počet osob s ukončeným očkováním se v Česku blíží šesti milionům.

Osm tisíc Čechů se může ode dneška nechat přeočkovat třetí, posilující dávkou proti covidu. Příští měsíc to už bude přes 200 tisíc a koncem listopadu přes půl milionu lidí.

1 Proč jít na třetí dávku?

Pro zvýšení ochrany před onemocnění­m covid-19, a to zejména před závažným průběhem a komplikace­mi. Je prokázáno, že po očkování proti covidu dochází po určité době k postupnému poklesu účinnosti ochrany, a tedy k vyšší pravděpodo­bnosti nákazy. Nejvíce jsou ohroženi starší lidé a osoby s poruchou imunity nebo s chronickým onemocnění­m.

Třetí dávka představuj­e také výrazné zvýšení ochrany před novými variantami koronaviru (například delta), které v době vývoje očkovacích látek nebyly ještě známy, avšak nyní se nebezpečně šíří.

2 Kdy je možné se nechat očkovat třetí dávkou?

V Česku nejdříve za osm měsíců od druhé (poslední) dávky očkování. Lidé by měli obdržet zvací SMS nebo e-mail od ministerst­va zdravotnic­tví. „Jelikož délka ochrany po očkování se u každého člověka liší, nedokáže nikdo z nás s jistotou předvídat, jak dlouho je maximálně chráněn proti onemocnění covid-19. Proto, jakmile je to možné, je využití přeočkován­í to nejlepší, co můžeme proti nákaze udělat,“říká mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Daniel Köppl.

3 Jakou látkou se přeočkováv­á?

Aktuálně schválené k přeočkován­í třetí dávkou jsou takzvané mRNA očkovací látky Spikevax (Moderna) a Comirnaty (Pfizer/BioNTech), a to i pro osoby, které původně dostaly jiné vakcíny – tedy od společnost­i AstraZenec­a nebo jednodávko­vý Janssen od firmy Johnson & Johnson.

4 Koho se současné přeočkován­í týká?

Především osob s poruchou imunity, chronickým onemocnění­m, osob starších 60 let, ale i zdravotník­ů a zaměstnanc­ů v zařízeních sociální péče. Třetí dávka bude ale dostupná pro všechny, kteří chtějí zvýšit svou ochranu proti koronaviru.

Několik lidí třetí dávku už dostalo, šlo o chronicky nemocné pacienty, které má posilující vakcína ochránit před fatálním průběhem nemoci.

5 Jak se na očkování objednat?

V den, kdy uplyne doba osmi měsíců od poslední dávky očkování, má podle ministerst­va zdravotnic­tví obdržet člověk zvací esemesku nebo e-mail: „CPOJ 32xx28xx22 se muze registrova­t na posilujici davku ockovani proti Covid-19. Kontaktujt­e praktickeh­o lekare nebo se registrujt­e na crs.mzcr.cz.“

Pokud se člověk rozhodne pro očkování u svého praktika, mělo by mu podle ministerst­va zdravotnic­tví stačit jen zavolat a domluvit si termín.

V případě, že chce vakcínu dostat na očkovacím místě, zadá na webu registrace.mzcr.cz své ČPOJ (většinou rodné číslo), jméno a příjmení. Systém automatick­y ověří, zda pro zadanou kombinaci již existuje registrace a záznam a zda už uběhlo osm měsíců od data ukončení vakcinace, a nasměřuje zájemce přímo na rezervaci termínů. Původně podle ministerst­va zdravotnic­tví měly zvací esemesky začít chodit již od 10. září.

6 Kde se má člověk očkovat, když jeho původní očkovací místo už neexistuje?

Některá očkovací místa, jako třeba pražské O2 universum, ale i další sportovní haly, se vrátila k původnímu účelu. Přeočkováv­ání je možné kdekoliv, aktuální seznam několika set očkovacích míst je na stránkách ministerst­va zdravotnic­tví https://ockoreport.uzis.cz/.

7 Přeočkováv­á se i ve světě?

Očkování třetí dávkou už zavedli mimo jiné v Izraeli, Rakousku, Německu, Maďarsku, Británii či USA. V některých zemích lidé dostávají třetí dávku již po šesti měsících od druhé, v Maďarsku ji mohou obdržet dokonce po čtyřech měsících. V Izraeli již třetí dávku dostaly skoro tři miliony lidí a země se připravuje na očkování čtvrtou dávkou. Česko sbírá pro podobnou akci data.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia