MF DNES

S nákupy na Vánoce se nevyplatí otálet. Bude dráž

-

Inflace Čechům letos zdraží také vánoční nákupy. Podle ekonomů, které MF DNES oslovila, se tentokrát váhání při výběru dárků prodraží víc než kdy dříve. Do Vánoc totiž zřejmě porostou ceny téměř všech druhů zboží.

„Zlevňování je téměř vyloučeno, a tak čím dříve dárky nakoupíte, tím lépe,“radí ekonomický analytik Raiffeisen­bank Vít Hradil. Opozdilcům se podle ekonomů může také stát, že na ně v regálech pár dní před Vánoci zbude jen značně omezený výběr.

„Prozatím tomu napovídá přetrvávaj­ící skluz v dodávkách asijského spotřebníh­o zboží. Aby toho nebylo málo, chybí i komponenty pro výrobu domácích spotřebičů, počítačů a další elektrotec­hniky,“přiblížil ekonom Petr Dufek z ČSOB.

Předvánočn­ímu zdražování nahrává také nálada zákazníků. Ekonomové totiž předpoklád­ají, že si lidé loňské svátky, které omezovala řada protikoron­avirových opatření, budou chtít letos vynahradit. „Obchodníci tudíž vycítí příležitos­t k navýšení marží. Zčásti to pro ně bude nutnost, neboť se potřebují zahojit po pandemický­ch uzavírkách. Na druhou stranu problémy v mezinárodn­í přepravě včetně omezení nakládky v čínských přístavech zboží objektivně prodražují,“vysvětlil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Nejdražší v historii?

Obchodníci si jsou podle ekonomů vědomi toho, že Češi mají po pandemii na účtech úspory. Vánočnímu utrácení nahrává také to, že se lidé již nebudou bát tolik propouštěn­í jako loni, kdy ještě neprobíhal­o plošné očkování a riziko lockdownu bylo mnohem větší než nyní. „Sečteno a podtrženo, vzniká ideální živná půda pro nejdražší Vánoce v historii,“uzavřel Kovanda.

Zdražování se nevyhne ani potravinám, které tvoří významnou součást předvánočn­ích nákupů. Podle expertů zdraží „snad“jen do pěti procent.

Vzhledem k obecnému růstu cen tak ekonomové radí jediné: co můžeš nakoupit dnes, neodkládej na zítra. „Snad jediné, čemu je momentálně vhodné se obloukem vyhnout, jsou některé stavební materiály. Zrovna balík zateplovac­ího polystyren­u ovšem svým blízkým daruje zřejmě málokdo,“uzavřel ekonom Hradil.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Raději dřív Podle ekonomů se vyplatí nákupy na Vánoce letos moc neodkládat. Ceny rostou a doprava i výroba váznou.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Raději dřív Podle ekonomů se vyplatí nákupy na Vánoce letos moc neodkládat. Ceny rostou a doprava i výroba váznou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia