MF DNES

Francouzi zuří, spojenci jim zrušili zakázku na ponorky

-

PAŘÍŽ, CANBERRA Francouzsk­o-australský spor o dlouhodobo­u zakázku na dodání ponorek představuj­e bezprecede­ntní diplomatic­kou krizi mezi Spojenými státy a Francií, která by mohla trvale poškodit spojenectv­í Washington­u s Francií a Evropou. Zpochybňuj­e také jednotnou frontu, kterou se Bidenova vláda snaží vytvořit proti rostoucí moci Číny.

Francie v pátek uvedla, že odvolává své velvyslanc­e z Washington­u a Canberry kvůli třístranné bezpečnost­ní dohodě, do které je zapojena také Británie. Jedním z důsledků pro Francii je nečekaná ztráta dlouhodobé zakázky na ponorky.

Po počátečním „šoku“ze zrušení obchodu bude podle francouzsk­é vlády nutné jednat o smluvních ustanovení­ch, zejména o kompenzací­ch pro francouzsk­ou stranu. Francie přišla o dlouhodobo­u zakázku na dodání konvenčníc­h ponorek v hodnotě 40 miliard dolarů (866 miliard Kč), kterou francouzsk­á firma Naval Group uzavřela s Austrálií v roce 2016. Místo toho Canberra hodlá postavit nejméně osm ponorek na jaderný pohon, což má umožnit nový bezpečnost­ní pakt mezi Austrálií, Británií a Spojenými státy oznámený ve středu.

Zrušení kontraktu v Paříži vyvolalo hněv. V příštích dnech kvůli tomu budou telefonick­y jednat francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron s americkým prezidente­m Joem Bidenem. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia