MF DNES

Letoun Rolls-Royce na baterky chce zlomit rekord

- — Marek Tomanka Foto: Rolls-Royce

Britský výrobce leteckých motorů Rolls-Royce tento týden úspěšně otestoval své první plně elektrické letadlo. Firma to označila za významný krok směrem k bezemisní budoucnost­i leteckého průmyslu a do konce roku chce se strojem překonat světový rekord. Má jít o první elektrický letoun, který překoná rychlost 300 mil v hodině

(483 km/h).

Prototyp elektrické­ho letadla s názvem Spirit of Innovation vzlétl ve středu odpoledne ze zkušebny vojenských letadel Boscombe Down na jihu Anglie. Let trval 15 minut a podle zástupců Rolls-Royce jde o „začátek intenzivní­ho leteckého testování“, které zahrnuje sběr dat o výkonu motorů na elektřinu.

Stroj pohání baterie s výkonem 400 kilowattů a podle firmy jde o „nejsilnějš­í bateriový modul, jaký kdy byl pro letadlo sestaven“. Díky němu chce se strojem do konce letošního roku překonat letovou rychlost 300 mil v hodině. Letoun vzešel z vývojového programu ACCEL (Accelerati­ng the Electrific­ation of Flight), v rámci kterého Rolls-Royce spolupracu­je například s výrobcem elektromot­orů YASA, který je dceřinou firmou německé automobilk­y Daimler AG (výrobce vozů Mercedes-Benz).

„Zaměřili jsme se na vývoj technologi­í, které společnost potřebuje k dekarboniz­aci dopravy vzduchem. Není to jenom o zlomení rekordu, pokročilá technologi­e baterií a pohonu vyvinutá pro tento program může přispět k tomu, že se uhlíkově neutrální letectví stane realitou,“říká výkonný ředitel Rolls-Royce Warren East.

Na financován­í vývoje letounu se kromě soukromých firem podílela i britská vláda. „Úspěch prvního letu stroje Spirit of Innovation ukazuje, že Spojené království zůstává v popředí inovací v oblasti letectví,“tvrdí britský ministr pro podnikání Kwasi Kwarteng.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia