MF DNES

Regály v Británii jsou pusté. A Vánoce se blíží

- — Jiří Lacina

Velká Británie stále bojuje s následky odchodu z Evropské unie. Dodavatelé prožili léto hrůzy. Stát bojuje s velkým nedostatke­m řidičů nákladních vozidel a chybí zde i sezonní pracovníci. Vánoce mohou pro Brity dopadnout katastrofá­lně.

„Situace asi nikdy nebyla horší. Maloobchod­níci museli výrazně omezit nabídku některých výrobků. Problémy jsou kvůli brexitu a koronaviro­vé pandemii extrémní,“uvedl pro deník The Times Steve Murrells, který je šéfem společnost­i Co-operative Group. Ta patří mezi největší maloobchod­ní řetězce ve Velké Británii.

Strach z období Vánoc má předseda představen­stva britského řetězce Tesco John Allen. Ten varoval, že by regály supermarke­tů mohly být ke konci roku i poloprázdn­é. „Situace není vůbec dobrá. Máme velmi málo řidičů. Za jejich nedostatek může brexit i stárnutí britského obyvatelst­va,“řekl.

Britskou ekonomiku nedostatek řidičů značně poškozuje. Jejich role je totiž v propojené globální ekonomice zásadní. Přepravují téměř veškeré zboží, a pokud jich není dost, zvedá to jeho ceny. Podle informací britské asociace silniční přepravy jich chybí asi 90 až 120 tisíc. Firmy kvůli tomu zvedají nástupní mzdy a přicházejí s náborovým bonusem až 5 000 liber, což je v přepočtu asi 148 000 korun. Ani to však nepomáhá.

Příčin je víc. Kvůli pandemii nemoci covid-19 v loňském roce neproběhlo až 40 tisíc jízdních zkoušek s nákladními vozidly. Od začátku pandemie do června roku 2020 opustilo Spojené království asi 14 tisíc evropských řidičů nákladních vozidel a zpátky se do července tohoto roku vrátilo jen zhruba 600 z nich.

Problém je, že v brzké době se počet aktivních řidičů v provozu zřejmě nezvýší. Podle společnost­i Logistics UK trvá až devět měsíců, než se zájemce o řízení nákladních vozidel dostatečně kvalifikuj­e. Další potíží je, že ačkoliv jsou inzertní portály ve Spojeném království zahlcené volnými pracovními místy na pozici řidičů nákladních vozidel, Brity takové pozice téměř nezajímají.

„Pracovní síla ve Velké Británii stárne. V kontextu toho, jaké pracovní podmínky řidiči mají, není tato práce pro mladší ročníky vůbec atraktivní,“uvedl pro CNN Business mluvčí společnost­i Logistics UK. Kvůli problémům v dodávkách stáhl řetězec rychlého občerstven­í McDonald’s ve Velké Británii ze své nabídky mléčné koktejly a nápoje v lahvích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia