MF DNES

Nejlepší parky na světě má Praha, píše server

- — Adam Hejduk

Stromovka, Riegerovy sady nebo Ladronka. Pokud Praha o něco nemá nouzi, jsou to parky. „Plocha zahrad a parků v Praze je přibližně 3 695 hektarů, tedy necelých 7 a půl procenta z celkové rozlohy města,“říká náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN).

Právě pražské parky v minulých dnech ocenili i v zahraničí. Britský server ABC Flora dokonce Prahu označil za město s nejlepšími parky na světě. „V čele žebříčku je úchvatná metropole Praha. Kromě ohromující klasické architektu­ry se zdá, že ani přírodní stránku města nelze podceňovat,“píše ABC Flora. Server parky hodnotil podle několika kritérií, na základě kterých městu udělil celkové skóre od 1 do 10. Praha obdržela desítku.

Kritériem pro udělení skóre bylo zejména hodnocení jednotlivý­ch parků lidmi prostředni­ctvím platformy Google Maps. Podle těchto dat je průměrné hodnocení pražských parků 4,59 hvězdičky z pěti. V této kategorii nicméně Prahu předstihla Moskva s průměrným hodnocením 4,67 hvězdičky.

PRAHA 33 tisíc Pražanů na jeden park

Kromě oblíbenost­i server na základě dat platformy Trip Advisor posuzoval, kolik obyvatel města připadá na jeden park, což vypovídá zejména o tom, jak jsou parky rušné. Právě nízký počet obyvatel v kombinaci s velkým množstvím parků nakonec Praze pomohl předběhnou­t i taková města, jako je New York s jeho Central Parkem nebo Dublin, který se pyšní Phoenix Parkem s prezidents­kým palácem. Podle dat Trip Advisoru je v Praze veřejně přístupnýc­h čtyřicet parků, takže s ohledem na počet obyvatel připadá na jeden park 32 805 Pražanů. V klidnějšíc­h parcích mohou lidé relaxovat už jen ve welšském Cardiffu a v novozéland­ském Aucklandu.

Sedmé nejlepší město na světě

Hojná městská zeleň také pomohla Praze dostat se do desítky nejlepších měst světa podle věhlasného magazínu Time Out, který české hlavní město umístil na sedmou pozici. Žebříček čítající 37 měst vznikl na základě hodnocení 27 tisíc lidí z celého světa a jako nejlepší město na světě označil americké San Francisco. „Chtěli jsme zjistit, která města letos opravdu posílila a semknula se. Ptali jsme se tedy nejen na jídlo a kulturu jako obvykle, ale také na komunitní projekty, zelený prostor a udržitelno­st. Hledali jsme města, která nemyslí jen na přítomnost, ale i na budoucnost. Ta, která zlepšují život nám i našim vnoučatům,“píše magazín.

Respondent­i průzkumu Prahu vychválili zejména za to, že je do značné míry dostupná pěšky, což podtrhuje i fakt, že podle 89 procent z nich není v Praze potřeba mít auto. Hodnotitel­é si také pochvalova­li pandemicko­u podobu města, díky které bylo možné zažít dříve nemyslitel­né, jako mít Karlův most pro sebe nebo slyšet zpěv ptáků. „Lockdowny zasáhly Prahu náhle a vážně, ale krása města naštěstí zůstává bez úhony,“uvedl magazín.

V rámci žebříčku autoři u každého města vyzdvihli jednu z jeho předností v rámci kategorie „Kdyby jen všechna města měla...“. Na tomto místě magazín ocenil „obrovské pruhy zeleně“v Praze 6, které označil jako celoroční hřiště, kde si můžete zaběhat, číst si, piknikovat nebo si zahrát frisbee.

Ocenění od magazínu Time Out získala letos v červnu i Křižíkova ulice v Karlíně, kterou označil za jedenáctou nejvíc „cool“(což lze přeložit jako skvělou) ulici na světě. Přízeň si ulice zajistila například elegantním­i secesními fasádami nebo možností ochutnávat delikatesy z mnoha různých světových kuchyní.

 ?? Foto: MAFRA ?? Hvězda a 39 dalších V Praze je podle dat Trip Advisoru veřejně přístupnýc­h čtyřicet parků.
Foto: MAFRA Hvězda a 39 dalších V Praze je podle dat Trip Advisoru veřejně přístupnýc­h čtyřicet parků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia