MF DNES

Lidé protestova­li proti plánu demolice budovy

-

Na podporu zachování brutalistn­í administra­tivní budovy, v níž dříve sídlil podnik Vojenské stavby, se včera u Nuselského mostu v Praze 2 sešlo asi padesát lidí. Vlastník domu, firma Jizera Invest, na začátku září požádal stavební odbor městské části Praha 2 o svolení k demolici. Informoval o tom server iROZHLAS.cz.

„Za posledních deset let jsme si zbořili několik unikátních brutalistn­ích budov. Praha tak přichází o celou jednu kapitolu z dějin stavební kultury. Na seznam UNESCO byla přitom Praha zařazena nejen kvůli úžasným barokním, gotickým a dalším historický­m památkám, ale díky symbiotick­ému propojení s ranou

NOVÉ MĚSTO

a pozdní modernou. A o tu teď velmi rychle přicházíme,“řekl účastníkům protestní akce její organizáto­r Pavel Karous ze spolku Vetřelci a volavky. Podobně se vyjádřila i místopředs­edkyně Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková.

Setkání před budovou v ulici Boženy Němcové označil Karous za součást boje za pozdně modernisti­ckou a brutalistn­í architektu­ru. Připomněl, že v Praze byly už zbourány brutalistn­í stavby jako Transgas nebo hotel Praha.

Budova bývalých Vojenských staveb vznikla podle projektu architekta Jana Hančla z roku 1973. Donedávna ji zakrývala reklamní plachta a velká LED obrazovka. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia