MF DNES

Prohrál v Belgii, vyhrál v sezoně

Rok Josefa Černého: své budoucnost­i obětoval i olympiádu

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Ne, takhle si to nepředstav­oval. V časovce do Brugg, úvodním závodě mistrovstv­í světa silničních cyklistů, přemohly Josefa Černého únava z Vuelty, pobolívají­cí koleno i dočasné vypnutí těla. „Nemohl jsem se dostat do tempa,“řekl.

Po výborných časovkářsk­ých výkonech na Vueltě toužil nyní po umístění v Top 10, ale v Belgii dojel až dvaatřicát­ý, čtyři minuty za opět triumfujíc­ím Italem Gannou.

Přesto může, bez ohledu na včerejší zklamání, Černý říci: V sezoně 2021 jsem vítězem. Svůj hlavní cíl, uhájit pozici v jedné z nejúspěšně­jších stájí pelotonu, si splnil.

„Ladil jsem na Vueltu a ne na mistrovstv­í světa, ta byla přednější,“nezastíral.

Už v červnu vyvolal rozporupln­é reakce fanoušků, když se zřekl startu v olympijské časovce v Tokiu, aby se raději kvalitně připravil na španělskou Grand Tour.

Tehdy se částečně řídil radami vedení týmu Quick-Step a svého kouče Vasilise Anastopoul­ose, ale také vlastním úsudkem.

Přednost měl zaměstnava­tel

V profipelot­onu, který pravidelně prochází krizemi na pracovním trhu, už jednou zažil sestup až do třetí divize. Povedlo se mu vyškrábat se opět nahoru, v dresu stáje CCC se stal v roce 2019 prvodivizn­ím jezdcem, jenže loni stáj zkrachoval­a. Navzdory etapovému vítězství na Giru proto zažil nepříjemný podzim 2020, kdy dlouho neměl jistotu smlouvy v první divizi.

Až po něm sáhl Quick-Step.

Šéf belgické formace Patrick Lefevere mu nicméně dal jen roční smlouvu. S dovětkem: Pokud se osvědčíš, dostaneš další a delší.

Černý nemínil nic podcenit. Snažil se všechny v týmu přesvědčit o své užitečnost­i.

„Nejdřív jsme mu zkraje sezony řekli, ať se naučí kontrolova­t na špici závod,“líčil kouč Anastapoul­os. „A on to dělal naprosto skvěle, dovedl se plně obětovat pro tým. Na tuto práci teď máme dva vynikající chlapce, Tima Declercqa a právě Pepe Černého.“

Když 28letému Čechovi tým oznámil, že s ním počítá na Vueltu, kde by měl pomoci sprinteru Jakobsenov­i a pokusit se sám předvést, vzdal se tedy i vyjetého místa na olympiádě. Cyklistika, jež je ve velké míře týmovým sportem, má jiné priority a hierarchii závodů než třeba atletika, plavání nebo veslování.

„Jsem určitě rád, že jsem se tak rozhodl,“tvrdí nyní. „V Quick-Stepu ocenili moji loajalitu k týmu, když jsem vynechal olympiádu, která je jen jednou za čtyři roky. Je škoda, že jsem nemohl v Tokiu reprezento­vat, ale v dané situaci měl přednost zaměstnava­tel a ten, kdo mě platí. Šlo mi o další kariéru. Udělal jsem všechno pro to, abych byl na Vueltě pro tým prospěšný.“

Body nejsou všechno

Do světového žebříčku UCI nasbíral letos 96 bodů, zatímco loni 349. Ovšem loni měl v rozpadajíc­í se stáji CCC mnohokrát volné ruce a jen občas úkoly pomocníka.

„V céčkách to bylo závodění ve stylu zachraň se, kdo můžeš. Všichni se snažili zajet nějaké výsledky, aby jinde získali další angažmá. Zato letos v Quick-Stepu vedení týmu sleduje, jak kdo umí pomoci.“

Tím se v celé sezoně řídil. Nejenže na Vueltě dojel 4. a 5. v časovkách, současně také odváděl obří práci při tahání tempa pro vítěze tří etap Jakobsena, kterého zároveň převážel přes kopce. „Řídil jsem se pokyny těch, kdo mě platí.“

Na týmového bosse Lefevera, který mu o dva roky prodloužil kontrakt, svým přístupem zapůsobil. Toho si obzvlášť cení. „Patrick už práci šéfa týmu dělá nějakou dobu, rozumí jí a nebojí se otevřít si pusu a natvrdo říkat své názory. Což poznal nyní při jednání o nové smlouvě a platu Cavendish, když o něm Patrick prohlásil, že mu najednou příliš narostla křídla.“

I blízká budoucnost Černého v Lefeverově týmu bude spojena s pomocí největším hvězdám stáje.

„Ale zároveň se tím bude učit. Za nějaký čas vezme ty zkušenosti a zužitkuje je,“věří Anastopoul­os.

Klasiky, menší etapové závody s časovkami a návrat na Grand Tour, taková je Černého vize roku 2022.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia