MF DNES

Stát nezaplatí za záchranu horolezců

Čeští lezci nemohou domů. Pojišťovna odmítá zaplatit a Pákistán je zadržuje

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Ministerst­vo zahraničí vyloučilo, že by stát uhradil náklady na záchranu dvou českých horolezců Jakuba Vlčka a Petra Macka v Pákistánu. Dvojici přepravil vrtulník do bezpečí, když nezvládla sestup z hory Rakapoši.

Finanční náklady, které tvoří v přepočtu půl milionu českých korun, odmítla zaplatit i pojišťovna, protože horolezci neměli potřebná povolení pro výstup.

Ministerst­vo zahraniční­ch věcí v pondělí situaci dál řešilo, ale soustředil­o se spíše jen na zprostředk­ovávání komunikace. „Český stát ovšem nemůže hradit náklady záchranné akce, to je věcí dotyčných osob, resp. pojišťovny,“upozornilo ministerst­vo.

Češi jsou pod dohledem

Horolezce momentálně zadržují tamní úřady ve městě Gilgit, dokud se nevyřeší, kdo nákladnou záchrannou akci zaplatí.

Záchranu by za normálních okolností měla hradit pojišťovna UNIQA, ta to však odmítá s odkazem na fakt, že oba Češi porušili pákistánsk­é zákony, spočívajíc­í v lezení bez povolení. Jednali též v rozporu se smluvními podmínkami pojištění, neboť horu Rakapoši považuje UNIQA za nedoporuče­nou či zakázanou ke zlézání.

Hrozilo prošvihnut­í termínu

K chybějícím dokumentům jeden z horolezců uvedl, že povolení měli už od června, ale kvůli změně agentury o ně museli žádat znovu. Pokud by měli čekat na úplné vyřízení žádosti, prošvihli by prý vytyčený čas vhodný k výstupu. Vlček také řekl, že úmysl jít nahoru úřadům sdělili.

Podle mluvčí ministerst­va zahraničí Evy Davidové bude v příštích dnech situace jasnější. „Náš zástupce českého velvyslanc­e v Islámábádu Antonín Hradilek má v pondělí jednat v záležitost­i úhrady nákladů s pákistánsk­ým ministrem kultury a sportu,“uvedla.

„Požádali jsme českého prezidenta Asociace pojišťoven, aby zprostředk­oval informace z tohoto jednání, abychom měli jasné informace o jejich pojištění a věc se dořešila,“doplnila mluvčí. Zároveň potvrdila fakt, že horolezci opravdu lezli, kam neměli. „Ten kopec je skutečně zakázaný,“potvrdila.

Rakapoši je sedmadvacá­tá nejvyšší hora světa a čtrnáctá nejvyšší v Pákistánu, leží v pohoří Karákóram. Místní ji také nazývají Dumani, matka mraků. Mezi horolezci je považována za jeden z nejhůře zdolatelný­ch vrcholů, ze základního tábora na vrchol je potřeba překonat převýšení pět tisíc metrů.

Záchranná akce za půl milionu

Čeští lezci Jakub Vlček a Petr Macek spolu s Pákistánce­m Vadžídullá­hem Nagrím zdolali 10. září horu Rakapoši, ale kvůli potížím při sestupu je musel 15. září po dlouhé záchranné akci do bezpečí dopravit vrtulník pákistánsk­é armády. Trojice uvázla v nadmořské výšce asi 6 900 metrů.

Ministr kašmírské oblasti Gilgit-Baltistán řekl, že záchranná operace stála tři až čtyři miliony pákistánsk­ých rupií (zhruba 386 000 až 515 000 Kč).

Pakistánsk­ý list Dawn již dříve napsal, že čeští lezci požádali o povolení k výstupu na vrchol Rakapoši 16. července.

Češi popřeli informace pákistánsk­ého tisku, podle nichž měli zdravotní problémy. Podle Vlčka to byl jejich pákistánsk­ý doprovod, kdo potřeboval pomoc, měl potíže a byl zmatený.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Čeští horolezci Jakub Vlček a Petr Macek se po pěti dnech, které strávili uvízlí na pákistánsk­é hoře Rakapoši, zdárně dostali do bezpečí.
Foto: ČTK Čeští horolezci Jakub Vlček a Petr Macek se po pěti dnech, které strávili uvízlí na pákistánsk­é hoře Rakapoši, zdárně dostali do bezpečí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia