MF DNES

Politici si nejspíš zmrazí svoje platy na pět let

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Vláda chce tři dny před volbami, tedy 5. října, projednat ve Sněmovně návrh na zmrazení platů politiků na pět let. Včera schválila příslušný návrh. A podle zjištění MF DNES si politici platy nakonec nejspíš zmrazí.

„Budeme určitě pro mimořádnou schůzi a souhlasíme i se zmrazením platů na pět let,“napsal v reakci na dotaz předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Jan Chvojka.

Kromě vládních poslanců z ANO a ČSSD jsou pro zmrazení platů politiků na pět let i komunisté a také SPD Tomia Okamury. „Kopíruje to náš původní návrh,“řekl Okamura. Pro platy politiků na letošní úrovni je ale i TOP 09 nebo lidovci.

Základní plat poslance v současnost­i činí 90 800 korun měsíčně. Od nového roku by se měl zvýšit na 96 700 korun.

V souvislost­i se zvyšováním platů ve veřejné sféře znovu otevřel otázku zmrazení platů politiků premiér Andrej Babiš (ANO). Už v neděli se do zákonodárc­ů pustil. „Nestydíte se, šest procent navíc? Za co? Za to, že máte celé léto prázdniny? Za to, že se producíruj­ete před kamerami?“nebral si servítky ve svém pravidelné­m pořadu Čau lidi. „Mrzí nás, že když s obdobným návrhem na zmrazení přišla před před měsíci Jana Maláčová, nechtěl o tom premiér ani slyšet,“povzdechl si v té souvislost­i předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. A obdobně reagoval kvůli návrhu SPD i Tomio Okamura.

Vládou schválený návrh má platy zmrazit na roky 2022 až 2026 na úrovni platné v letošním roce. „Návrh nemění způsob výpočtu platové základny soudců ani těch, jejichž plat se odvíjí od platové základny soudců,“uvádí se v předkládac­í zprávě. V roce 2022 by díky předpisu měl státní rozpočet ušetřit přibližně 60 milionů korun, které by jinak vydal na platech, příslušens­tví a náhradách výdajů.

Základní plat poslance měl činit původně příští rok 96 700 korun, tedy o 5,5 tisíce víc než dnes. Plat ministra měl stoupnout na 183 700 korun. O 10,5 tisíce víc než dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia