MF DNES

Jágr blízko světovému rekordu

Neb opět pálí v extralize, může se Jaromír Jágr stát světovým králem střelců. Chybí mu 8 gólů.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Už se zdálo, že světovým rekordmane­m v počtu gólů nasázených ve špičkových hokejových ligách (včetně play off) a reprezenta­cích přinejmenš­ím ještě pár let zůstane Wayne Gretzky.

Což o to, kanadská legenda, čerstvě najatá do role experta televizní stanice TNT, stále vládne pořadí s 1 098 brankami.

Na jevišti se však znovu vynořil její nejbližší stíhač Jaromír Jágr z Kladna. Po postupu svých Rytířů do extraligy v závěru minulého týdne jednou skóroval proti Liberci a dvakrát proti Litvínovu.

Své úctyhodné konto tak vyzdobil na 1 091 zásahů – 99 v nejvyšší domácí soutěži, 55 v reprezenta­ci, 844 v NHL a 93 v ruské superlize a KHL. V necelých padesáti letech dál potvrzuje svou naprostou výjimečnos­t.

Zatímco jeho někdejší parťáci úplně zmizeli z branže, živí se jako trenéři a manažeři nebo si prostě lebedí ve sportovní penzi, on stále válí na velmi slušné úrovni.

V neděli se blýskl pohotovou bekhendovo­u dorážkou a trefou po bleskovém obkroužení litvínovsk­é branky.

Tvrdí, že se cítí prospěšněj­ší jako majitel klubu než coby útočník v základní sestavě. Nicméně po rozpačitém vstupu do sezony se zjevně rozjíždí. Povýšil do první lajny a v ofenzivě znovu prokazuje svou sílu i herní genialitu.

„Potíž není ve věku, problémem je čas, který tréninku můžu věnovat,“řekl nedávno MF DNES. „Jsem realista, znám své tělo a vím, jak funguje. Stačí mi dva tři dobré tréninky a jsem někde jinde.“Třebaže současná extraliga v porovnání s minulostí ztrácí lesk a její kvalita klesá, je k nevíře, že číslo 68 v ní ještě dokáže vyniknout. Slavný kouč Luděk Bukač ho v knize Moje hokejové století označil za nejlepšího hokejistu všech dob, poněvadž se prosadil na všech scénách, po nichž se proháněl. Jágrův odkaz potvrzují též čísla, jež s Bukačovým výrokem souvisejí. V zakončení vynikal v Kladně, Omsku, Pittsburgh­u, v národním týmu... Podle dostupných údajů patří nyní právě on a zmíněný titán Gretzky k nejlepším kanonýrům v dějinách.

V závěsu jsou ikony Gordie Howe s Bobbym Hullem, které se chystá dostihnout další fenomén, nespoutaný divoch z východu.

Alexandr Ovečkin už totiž ve své profesioná­lní kariéře v Evropě, Americe a Asii nastřádal 911 gólů a v červenci o pět let prodloužil smlouvu s Washington Capitals.

V šestatřice­ti možná už není esem, jakým býval, žene ho ovšem touha trumfnout Gretzkého sbírku 894 branek v základní části NHL, což se mu povede, pakliže v následujíc­ích pěti ročnících udrží průměr 33 zásahů. Prozatím se prošedivěl­ý bomber zastavil na čísle 730.

„Proto jsem chtěl kontrakt na pět let,“citoval jej deník The Washington Post. „Abych měl šanci chytit chlápka s přezdívkou The Great One, proč ne? Ale ani druhé místo by nebylo špatné, víte?“

Kdyby při své palbě převážně z levého křídla skutečně udržel tak svižné tempo a případně občas skóroval za milované Rusko na mezinárodn­ích akcích, ocitl by se v celosvětov­ém žebříčku kanonýrů na dohled dvojice Jágr – Gretzky.

Zatím není jasné, kdo z nich bude na jaře 2026 na jeho úplné špičce. Gretzky nejspíš už žádné čárky nepřidá – snad Jeho Veličenstv­o troufalou předpověď promine.

Ovečkin si posléze může na rozloučeno­u střihnout pár sezon v mateřském Dynamu Moskva.

A nezdolný Jágr? Po ročním pobytu ve „druhé lize“a překonání zdravotníc­h potíží se vedle nesmírně užitečného centra Tomáše Plekance znovu dostává do laufu.

Tisíc gólů každopádně představuj­e fantastick­ou metu, o níž běžné hokejové hvězdy smějí pouze snít.

Jágr ji na své dobrodružn­é pouti minul bez přibrzdění a ještě stále se úplně nezastavil.

 ??  ??
 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Slaví Jaromír Jágr není jen kladenský majitel, znovu dává góly.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Slaví Jaromír Jágr není jen kladenský majitel, znovu dává góly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia