MF DNES

Údery „zpoza horizontu“trefily jiného

Bidenova strategie pro Afghánistá­n narazila

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Aby vás neporazilo, až se za rok prolákne, že Tálibán občas tiše spolupracu­je s USA a navádí jejich drony na cíle v Afghánistá­nu.

To proto, že strategie kontroly této země „zpoza horizontu“, jak ji před stažením oznámil prezident Joe Biden, je mrtvá už pár dnů po narození. Nepřežila střet s realitou.

Znamená to, že Amerika nemá nyní v ruce nic, čím by mohla v zemi zasáhnout proti teroristům, přesněji řečeno, jak by cíl mohla věrohodně objevit a zaměřit.

Bylo to zřejmé hned od začátku, ale naplno to ukázal zpackaný poslední útok dronem v Kábulu, který měl zneškodnit teroristy Islámského státu i s bombou, ve skutečnost­i „eliminoval“, jak to bylo vojáky původně popsáno, nevinného místního pracovníka americké neziskovky s příbuznými a sedmi dětmi.

Přesně tutéž operaci ve svém projevu k odchodu z Afghánistá­nu Biden označil jako úspěšný příklad nového přístupu.

Americká armáda do pátku pravou verzi plzákovsky zatloukala, přestože, jak se nyní ukázalo, už ve chvíli, kdy raketa letěla, věděla pravdu. CIA ji na poslední chvíli varovala, že cíl přece jen nevypadá

KÁBUL

Místo činu jako to, za co jej mají. První pokus zásahu „zpoza horizontu“skončil fiaskem, a to byli Američané ještě aspoň na kábulském letišti. Tahle taktika moc nezmohla ani jindy těsně před odsunem. Nezabránil­a atentátu, jenž zabil 13 amerických vojáků a na 180 Afghánců, ani nezabránil­a džihádistů­m ostřelovat letiště raketami.

Je to proto, že Američané už tehdy neměli v Kábulu oči a uši.

Jejich síť místních informátor­ů byla v rozvalu. Spolupraco­vníci zpravodajs­kých služeb se mačkali před branami na letiště nebo se snažili vypadat neviditeln­ě.

Teď jsou sítě rozbity, lidé demoralizo­váni a spojení zpřetrhané. Už není možné si jednoduše zavolat nebo zajet na schůzku s informátor­em do domu za tržištěm.

Kábulský omyl ukazuje, že žádná technika nemůže nahradit vycvičené oko, které sleduje cíl. Demonstrov­al to s krutou tragikomič­ností. To, co podle zpravodajc­ů mělo být konspiračn­ím úkrytem Islámského státu, bylo obytným domem plným dětí. To, co mělo být náložemi, byly kanystry s vodou. Řidič jezdící pro neziskovku si je přivezl, protože ve čtvrti netekla voda.

Tento přehmat ukazuje limity strategie zásahů zpoza horizontu. Bylo to jen šidítko, Biden musel něco říct. Nemohl vypadat, že nezmůže v Afghánistá­nu nic. Zbraně mohou za horizont střílet snadno, ale horší bude určit terče.

Údery drony byly těžké i tehdy, když tálibánci byli jen stíny za stromy a země patřila Američanům. Přestože mohli mít oči skoro všude, zasažených svateb či obytných domů považovaný­ch za srocení povstalců bylo docela dost. Tajná zpráva amerických vyšetřovat­elů o vedení afghánské války mimo jiné uvádí, že tyto omyly byly jedním z hlavních faktorů, proč Afghánci vůči Američanům ochladli.

Po dvaceti letech od 11. září jsou USA zpět někde v roce 1998. Tehdy po útoku al-Káidy na americké ambasády v Africe nařídil Bill Clinton odvetu proti základnám této organizace v Súdánu a Afghánistá­nu. Problém byl, že to první nakonec byla farmaceuti­cká továrna a v té druhé už Usáma bin Ládin nebyl. V důsledku ho to ještě posílilo, protože vypadal, že Ameriku přehrál.

I omyly v Afghánistá­nu budou nyní zaplacené. Budou mít větší publicitu než ty v dobách americké přítomnost­i, protože USA nebudou moci na místě zahlazovat stopy. A teroristé se budou rádi skrývat mezi civilisty, čímž donutí USA, aby si každý úder bez doprovodu očí na zemi dvakrát rozmyslely.

Mohlo by to vést ke kuriózní věci. Omezené spolupráci mezi Američany a Tálibánem. USA chtějí ničit afghánskou filiálku Islámského státu, která jde po krku i Tálibánu. Zrovna teď odpaluje bombami tálibánce v Džalálábád­u. Když protivník mého nepřítele je i mým protivníke­m, můžeme být proti němu s nepřítelem přáteli. Za to by Američané mohli dostat občas i al-Káidu. Byla by to zajímavá dělba práce: Tálibán obstará oči na místě, USA dodají palbu.

Zní to divoce, ale to, že američtí vojáci a Tálibán budou spolupraco­vat kolem kábulského letiště v závěru odsunu, Američané tálibáncům dokonce přenechají ostrahu vnějšího perimetru a nakonec si námořní pěšáci a včerejší povstalci potřesou rukama, by před rokem také vypadalo jako sci-fi.

 ?? Foto: ČTK ?? Střela z dronu zabila 10 členů afghánské rodiny.
Foto: ČTK Střela z dronu zabila 10 členů afghánské rodiny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia