MF DNES

Vesmír otevřel dveře výpravám majetných turistů

Právě skončená mise Inspiratio­n4 znamená další přelom v historii vesmírných letů. Vůbec poprvé kroužila kolem planety výprava amatérů, kteří absolvoval­i jen rychlokurz na astronauty.

- Karel Zvoník redaktor portálů Kosmonauti­x.cz a ElonX.cz

Letos se v kosmonauti­ce událo hned několik důležitých milníků. Jedním z nich je právě skončený let mise nazvané Inspiratio­n4, kterou zprostředk­ovala soukromá společnost SpaceX. Vůbec poprvé se na oběžnou dráhu dostala čtveřice turistů, kteří nejsou profesioná­lní astronauti.

Mise skončila úspěšným návratem na Zemi 19. září 2021 v 01:06:49 SELČ. Posádka strávila ve vesmíru téměř tři dny a Jared Isaacman, Sian Proctor, Hayley Arceneaux a Christophe­r Sembroski se tím zapíší do historie, ale proč?

Jde o naprosto nový typ vesmírné mise, ale v následujíc­ích letech by k podobným výletům mělo docházet pravidelně. Na palubě kosmických lodí Crew Dragon by měli do kosmu vyrážet platící zákazníci bez záštity velkých kosmických agentur, jako je NASA, i v následujíc­ích letech. Není to poprvé, kdy se na oběžnou dráhu dostal platící zákazník, ale posádku složenou pouze z turistů jsme tu ještě neměli, proto byl tento let tak sledovaný.

Je pravda, že letos proběhly také jiné turistické lety v režii společnost­í miliardářů Richarda Bransona a Jeffa Bezose, ale ty jsou odlišné zejména v tom, že nejde o cesty na oběžnou dráhu. Byly to jen „skoky“do kosmického prostoru, posádka byla ve vesmíru pouze několik minut a poté se vrátila zpět. Rozdíl je především v rychlosti, protože k dosažení oběžné dráhy je zapotřebí dosáhnout tzv. první kosmické rychlosti, tedy asi 7,9 km/s, a zmíněné společnost­i mají systémy, které nejsou schopné podobných čísel dosáhnout. Ovšem také cenově jsou obě možnosti velmi vzdálené. Zatímco let na oběžnou dráhu stojí odhadem 50 až 90 milionů za osobu, krátký výlet do kosmu vyjde „jen“asi na 250 tisíc dolarů, což je přece jen významný rozdíl. Jak se ovšem ukazuje, zájem o podobné cesty je.

Misi Inspiratio­n4 si vysnil Jared Isaacman – americký podnikatel, který byl velitelem posádky této skončené mise. Chtěl inspirovat další lidi a podpořit dobrou věc. Hlavním cílem, který si vytyčil, bylo vybrat 200 milionů dolarů výzkumné nemocnici St. Jude Children’s Hospital v americkém Tennessee. Sám věnoval polovinu této částky a další peníze se vybíraly. Doposud se podařilo získat 47 milionů.

Další místa v kosmické lodi Jared vybral zajímavým způsobem. Například mladou zdravotní sestru Hayley Arceneaux vybral spolu se zmiňovanou nemocnicí. Jared chtěl do posádky zdravotník­a a zároveň někoho, kdo úspěšně bojoval s rakovinou – a Hayley splňovala tyto podmínky do puntíku. Na palubě kosmické lodi totiž probíhaly jednodušší zdravotnic­ké úkony, jako například odběry krve. Posádka tak mohla plnit i nějaké experiment­y. Především si však užívali každou minutu. Společnost SpaceX loď Crew Dragon upravila a na vrchol umístila prosklenou pozorovate­lnu, ze které byl úžasný výhled na modrou planetu pod nimi.

Posádka podstoupil­a několikamě­síční základní výcvik a seznamoval­a se s lodí, jež všechny úkony dělá v automatick­ém režimu, ale jde v případě selhání řídit i manuálně. V kabině byl umístěn i náklad. Například se na oběžnou dráhu dostalo asi 30 kg chmele, ze kterého po návratu uvaří pivovar Samuel Adams pivo. Na palubě byla i umělecká díla a upomínkové předměty. Některé z nich poté půjdou do aukce. Pro sběratele mají totiž podobné věci obrovskou cenu.

Po startu Inspiratio­n4 se ve vesmíru najednou ocitlo nejvíce lidí v celé historii kosmických letů.

Kosmická tlačenice

Mise si připsala ještě jeden zajímavý rekord: po startu se totiž ve vesmíru ocitlo nejvíce lidí v historii kosmických letů. Bylo jich tam naráz celkem 14. Na Mezinárodn­í kosmické stanici bylo sedm lidí, v kosmické lodi Crew Dragon čtyři a na čínské kosmické stanici byli další tři.

Ještě před pár lety bychom na podobné lety do vesmíru pohlíželi s nedůvěrou. Dnes jsou realitou a někdy se zdají jako rutina. Ovšem vesmírné výpravy ještě dlouho nebudou běžnou a jednoducho­u záležitost­í, zato budou čím dál častější. Za pár let už se nad podobnými výlety možná nikdo ani nepozastav­í a pomyslná laťka se opět posune výš.

Říká se, že Jurij Gagarin, první kosmonaut, který se dostal na oběžnou dráhu, nás všechny pozval do vesmíru – a tato slova se skutečně začínají naplňovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia