MF DNES

Hra o trůny trvá. Ale ke své smůle v realitě

Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Člověk by se měl starosvěts­ky radovat, že po dlouhé době vyhrál docela obyčejně ten nejlepší, jenže právě to značí vždycky problém.

Při udílení výročních cen Emmy, televizníc­h obdob filmových Oscarů, jednoznačn­ě panovala sága britské královské rodiny Koruna. Nejlepší drama, scénář, režie, čtyři herecké výkony plus technické kategorie daly dohromady jedenáct sošek. Tedy pouze o jednu méně, než má na kontě dosavadní rekordman, fantasy Hra o trůny.

Paradoxně však někdejší bitva o smyšlené vladařské posty ve fiktivní říši vadila kazatelům politické korektnost­i méně než příběh od skutečného dvora současné královny Alžběty II., jenž se namísto oslav dočkal kritiky. Pravda, nebyl sám.

Čím se vítězové provinili? Všech dvanáct sošek za herecké výkony v hlavních i vedlejších rolích, které se udílejí v oboru dramat, komedií a minisérií, tentokrát připadlo výhradně bělošským představit­elům. Televizní Emmy tak zažívají vlnu nevole, kterou již okusily Oscary i Zlaté glóby. Přitom protesty nedávají smysl.

Kdo viděl třeba jen jednu jedinou epizody Koruny, nemá důvod pochybovat. Naopak by slovy jiného slavného britského rodáka mohl rebelům vzkázat – Jak prosté, milí Watsonové, přece snad k vítězství naprosto stačí, když je seriál skvěle napsaný, natočený a zahraný, natož když na rozdíl od vznešeně dutých dialogů ve Hře o trůny pracuje dokonce s humorem.

Jenže mu chybí tak žádaná rozmanitos­t. Přestože je Koruna proti ní zdánlivě chráněna realitou, tedy zjevným faktem, že Alžbětu II. může jen těžko představov­at asijská herečka, bývalou britskou premiérku Margaret Thatcherov­ou třeba Afroamerič­anka a princi Charlesovi putujícímu doložiteln­ě mezi Dianou a Camillou by scénář stěží předhodil osobní slabost dejme tomu pro muže nebo pro islám. Zatímco ve Hře o trůny se dalo s kvótami všeho druhu čarovat dle libosti, potažmo podle momentální společensk­é poptávky.

Při vší své smůle má Koruna štěstí, že letošní Emmy dostály alespoň rovnoprávn­osti pohlaví. Spoustu cen totiž dostaly ženy, poprvé dokonce obě režisérky, Lucia Aniello za pilotní epizodu komedie Hacks a Jessica Hobbsová za finále čtvrté řady Koruny.

Přesto televizní hra o trůny trvá. Zaznívají pobouřené hlasy tvrdící, že Emmy vedle etnik ignorovaly i žánrovou pestrost, když ponechaly bez hlavních cen například variaci na superhrdin­ské komiksy WandaVisio­n či sci-fi Mandaloria­n. Pročež bijí na poplach před zpátečnick­ými tmáři, kteří nechávají vyhrávat „příliš tradiční“příběhy.

Jako by slovo tradiční znamenalo automatick­y špatný a jako kdyby nestačilo, že naprostý průlom letos zaznamenal­y streamovac­í služby v čele s Netflixem, který za svou produkci nasbíral rekordních 44 trofejí. Koneckonců už sám fakt, že se galavečer konal ve stanu v rouškách, že přijít smělo jen pět set bezinfekčn­ích lidí a že řada Britů přijímala pocty na dálku z Londýna, je snad netradiční až dost.

Alžbětu II. může jen těžko hrát Asijka a premiérku Margaret Thatcherov­ou Afroamerič­anka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia