MF DNES

Zelené zítřky, cvrččí mouka a krávy, které chodí na WC

Z lán(ů)

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Nedávno jsem se v jednom levicovém plátku dočetl, že jsem popírač klimatické změny, protože varuji před dopady Evropské zelené dohody na tuzemské zemědělstv­í. Tak mám, jak řekl pan Houdek z filmu Kolja v podání Ladislava Smoljaka, konečně nějakou ilegální činnost. Když jsem se dostal na seznam nepřátel nových lepších zelených zítřků, říkám si, co to pro mě může znamenat.

Až naplno zvítězí zelená revoluce, možná mi zaklepe na dveře skupina nějakých nebinárníc­h cosi, oděných do recyklovan­ých udržitelný­ch stejnokroj­ů, a odvleče mě do sběrného tábora pro klimaticky nepřizpůso­bivé. Dost možná půjde o sběrný pracovní tábor, CO2 se přece jen samo nezachytí, po pěti letech nepoužitel­né elektromob­ily se také jen tak auta „ekologicky“nezlikvidu­jí. Možná mi při selekci přiřadí práci, která souvisí s mým současným povoláním, budu pěstovat biozelenin­u, případně chovat hmyz, aby bylo dost cvrčků do cvrččí mouky.

Evropská zelená dohoda (a nyní již zcela vážně) v některých svých navazující­ch strategiíc­h uvažuje o tzv. povinném přimíchává­ní hmyzí mouky do pečiva, aby tak měla populace, která by kvůli záchraně planety měla přestat jíst maso, dostatek proteinů.

V některých pokrokovýc­h restaurací­ch velkých korporátů už maso pro jistotu téměř nemají. Někde se s tou záchranou planety přece začít musí. Co na tom, že Evropská unie produkuje jen asi 10 % celosvětov­ých emisí skleníkový­ch plynů a evropské zemědělstv­í samotné pak 10 % z těchto 10 %. To méně než procento skleníkový­ch plynů (ne všechny skleníkové plyny v zemědělstv­í produkuje živočišná výroba) za bezmasou stravu jistě stojí.

Kdo by si i přesto chtěl občas nějaký ten kus masa dát, nemusí zoufat. Tým vědců z Nového Zélandu a Německa prý naučil telata chodit na záchod. Teď už jen přijít na to, jak krávy naučit chodit si odříhnout a ulevit plynnému přetlaku v zažívacím traktu na onu místnost – a je vymalováno. Na pastvu umístíme mobilní WC a welfare bude učiněno zadost.

Další skupina vědců, tentokrát australsko-americká, spočítala, že divočáků už je na světě tolik, že produkují emise jako 1,1 milionu vozidel. Rozrývají totiž svými rypáky půdu, ze které uniká CO2. Vědci prý mají i řešení, masivní odstřel. Černá zvěř si tedy skutečně vytáhla černého Petra! Ještě že nás ostatní – zatím – čekají jen ti cvrčci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia