MF DNES

Leo, Paříž ti ještě nepatří. Nebuď mrzutý, pracuj dál!

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Když před deseti lety trénoval Heracles, malý klub z nizozemské­ho města Almelo, bývaly víkendy plné očekávání. Nejen kvůli tomu, jak Heracles dopadne na hřišti. Peter Bosz s celým svým štábem usedal k televizi, aby společně sledovali manévry toho nenasytnéh­o ďábla z Barcelony. „Viděl jsem spoustu, opravdu spoustu Messiho zápasů. A všechny byly inspirujíc­í. Jestli chceme uspět, a to my chceme, musíme Messiho zastavit jako tým. Jednotlivc­e on roztrhá. Nesmíme vůči němu být zdvořilí. Hrát s respektem, to ano, ale zároveň tvrdě,“líčil Bosz, než se Messimu s Lyonem postavil.

I když utkání prohrál, což ho samozřejmě bude dlouho štvát, fotbalovéh­o supermana v neděli večer zabrzdil. Vymyslel taktiku, která nakonec Lionela Messiho otrávila, neboť ho hlavně ve druhé půli odřízla od hlavního dění. A nejen jeho. Boháči z Paříže, jeden z nejsledova­nějších celků současnost­i, který s čerstvě koupeným Messim hodlá ovládnout Ligu mistrů, porazili Lyon až díky shodě šťastných náhod.

Prohrávali 0:1 a vyrovnali ze sporné penalty. Kterou Messi nekopal, ačkoli je na tuhle činnost celou kariéru zvyklý.

Zatímco v Barceloně měl (nejen na hřišti) všechno důležité pod kontrolou, v Paříži se vlastně teprve rozkoukává.

Zaprvé v civilu. Hotelový život se mu rychle přejedl. Očekává se brzké stěhování, jeho paní Antonella se zamilovala do zámečku v Le Vésinet, který stojí více než miliardu korun.

Zadruhé na hřišti. Tam to drhne. Messi nedostává úplnou volnost, až na výjimku mu chybí obvyklá ladnost. Nebude to tím, že má kolem sebe frajery, kteří jsou podobně zruční jako on? Třeba Neymara, který penaltu bezpečně uklidil.

Abychom nezapomněl­i na to podstatné: když Paříž v nedělním nastavení vstřelila vítězný gól, Messi ani nebyl na hřišti. Mbappé pak dokonalým centrem našel náhradníka Icardiho, výskok, ťuk hlavou, hotovo. Ne však pro fanoušky, kteří si nemohli nevšimnout, jak nakvašeně Messi čtvrt hodiny před koncem odcházel střídat. Ne na pokraji sil. Ne pokopaný. Trenér Pochettino na podání ruky čekal marně, viděl jen kyselý výraz argentinsk­é celebrity. „Snad je každému jasné, že máme v týmu pětatřicet skvělých hráčů. Hrát může jen jedenáct a je na nás, abychom je vybírali podle toho, co bude prospěšné týmu. Někdy se to hráčům líbí, někdy ne. Občas to zafunguje, jindy ne,“hájil svůj krok Mauricio Pochettino. Dost možná právě díky Messiho odchodu chytil pařížský útok závěrečný drajv.

Pochettino sice tvrdil, že Messi byl po své premiéře v Parku princů „v pohodě“, ale asi tušíte, jak to chodí mezi fotbalovým­i hvězdami. Bývají nedůtklivé, když se kdokoli dotkne jejich komfortní zóny. A to se právě děje Messimu, který zatím v Paříži čeká na přesný zásah i gólovou asistenci. Zatím jen dvakrát pálil do břevna.

Takový Cristiano Ronaldo vletěl do nového angažmá až působivě rychle. Tři zápasy za Manchester United a rovnou čtyři góly. Trefil se taky o víkendu proti West Hamu a ještě se vztekal, že po jeho pádech rozhodčí nepískl dvě penalty.

Kdy se chytí Messi?

 ?? Foto: ČTK ?? Neladí to Lionel Messi se v dresu Paris Saint-Germain zatím hledá, byl dokonce vystřídán.
Foto: ČTK Neladí to Lionel Messi se v dresu Paris Saint-Germain zatím hledá, byl dokonce vystřídán.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia