MF DNES

Virózy už udeřily, chřipka za dveřmi

Ordinace plní nemocní. Většina z nich nemá covid ani chřipku. Ta teprve dorazí

- Michaela Šmerglová Robert Oppelt

Kašel, rýma, chrapot, někdy horečka. Lékařské ordinace se plní pacienty s těmito příznaky. Je to běžná viróza, nebo nebezpečná chřipka? ptají se. Mnozí se bojí, že by to dokonce mohl být zákeřný covid.

Lékaři však uklidňují: Jde o vlnu obvyklých podzimních viróz, které loni prakticky vymizely. A teď s příchodem chladnější­ho počasí a návratem lidí do práce a dětí do škol naplno udeřily.

„Zaznamenáv­áme zvýšené procento pacientů s rýmou, kašlem a chrapotem, ale často nejde o klasickou chřipku,“říká praktická lékařka Vladimíra Hejmová z Řevnic u Prahy.

Chřipka totiž do Česka ještě nedorazila.

„Ohledně výskytu chřipky je situace zatím klidná, v Česku s chřipkou není ani nikdo hospitaliz­ovaný, alespoň o tom nemáme informaci. V rámci Evropy jsou ojedinělé případy v Chorvatsku,“potvrzuje šéf Oddělení epidemiolo­gie infekčních onemocnění Státního zdravotníh­o ústavu Jan Kynčl.

Loni se kvůli přísným protiepide­mickým opatřením chřipková epidemie prakticky neprojevil­a. „V poslední sezoně byla cirkulace v rámci Evropy ponížená o více než 99 procent,“uvedl Kynčl. Proto je podle něj obtížné předpovědě­t, jak se bude epidemie chřipky vyvíjet letos. Někteří odborníci očekávají, že epidemie udeří po loňském roce velmi silně. Podle jiných zůstane opět slabší díky nošení respirátor­ů a také tím, že mnozí lidé s příznaky mohou pracovat z domova.

Dvě vakcíny najednou

V každém případě lékaři před podceněním chřipky varují. „Jde o nebezpečné onemocnění především pro oslabené osoby, ale i děti a těhotné ženy,“připomíná primářka Kliniky infekčních nemocí v pražské Nemocnici Na Bulovce Hana Roháčová.

Nejlepší prevencí chřipky, stejně jako covidu, je očkování. Celkově bylo pro letošní rok objednáno 1,08 milionu dávek vakcíny proti chřipce, asi o dvě stě tisíc dávek víc než loni. Zájem byl podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) loni velmi vysoký, čeká ho i letos.

„Očkování je možné zároveň se třetí dávkou proti covidu, není se třeba toho obávat,“dodal Vojtěch.

Seniorům hradí očkování zdravotní pojišťovny, ostatním na ně pojišťovny přispívají z preventivn­ích programů.

Pediatři potvrzují plné ordinace. Letos rychle nastoupila vlna respirační­ch infekcí a horečnatýc­h stavů. „Totožným projevem je u dětí kašel, rýma a zvýšená teplota. Někdy je mírná, ale jsou případy, kdy stoupne na 39 stupňů. Je to příznakově pestré,“konstatuje Ilona Hülleová, předsedkyn­ě Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost ČR.

Virózy u dětí trvají v průměru čtyři až šest dnů. „Není to pohroma, jen se zvolna vracejí klasické respirační choroby, na které jsme byli zvyklí před onemocnění­m covidem–19. Zvýšila se však na ně citlivost,“ dodává lékařka s tím, že se onemocnění týká dětí ve školkách a školách základních i středních. „Návrat do kolektivu prověřuje jejich imunitu, která u nich de facto rok zahálela,“naznačuje Hülleová.

I s rýmou radši za doktorem

Důvodem plných ordinací je i skutečnost, že dnes rodiče vedou děti k lékaři i s běžnou rýmou, s níž dřív posílali potomky do školy.

„Občas rodič požaduje i provedení testu na covid–19. Nechci nic předjímat, ale možná je tato situace přesvědčí k rozhodnutí o očkování dětí,“říká doktorka Hülleová. Covidová

opatření upozadila kapénkami přenosné nemoci, které na podzim i v zimním období sílí.

„Někteří senioři nabyli dojmu, že očkováním pro ně pandemie skončila, že chřipku vymýtil covid, což je omyl,“připouští Lenka Desatová, předsedkyn­ě Rady seniorů ČR.

Nebylo žádnou studií prokázáno, že by vakcinace proti covidu–19 měla ochranný efekt na chřipkové onemocnění. Obě choroby mají odlišného vyvolavate­le, i když se jedná o virové onemocnění.

Rizikovou skupinou náchylnou k respirační­m onemocnění­m představuj­í už lidé od 50 let, u nichž slábne imunitní systém. Obě choroby však mají společného něco jiného. Očkování proti chřipce lze totiž provést současně s očkováním proti covidu–19. Stejně se dá najednou očkovat chřipka a pneumokok.

„Lékaři budou mít náročný podzim, mají naočkovat více než milion lidí na chřipku a kromě toho ty, kteří se nenaočkova­li proti koronaviru,“dodal Petr Šonka, předseda Sdružení praktickýc­h lékařů.

Podle jeho slov jsou praktici na očkování připraveni. Jen prosí pacienty, aby zůstali doma, když se u nich objeví příznaky onemocnění. Neměli by chodit mezi lidi a měli by zavolat nebo napsat praktikovi. „Není kontakt, není přenos,“dodává jednoduché pravidlo Šonka. Lidé by se podle něho měli před cestou do ordinace ohlásit a domluvit s praktikem, kdy mají přijít, aby se v ordinaci nepotkával­i zdraví lidé s nemocnými.

„Praktik je pozve na dobu, kdy v ordinaci dotyčný nepotká třeba chronicky nemocného pacienta,“vysvětluje Šonka. A zároveň upozorňuje, že příznaky virózy, chřipky, ale i covidu jsou velmi podobné. „Každý pacient by měl být vyšetřen a pro potvrzení diagnózy proveden AG test,“dodal předseda praktiků.

Není to pohroma. Jen se zvolna vracejí klasické respirační choroby, na které jsme byli zvyklí před covidem-19.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia