MF DNES

Policie sáhla miliardáři Savovovi na majetek

Detektivov­é uprchlému podnikatel­i zabavili nemovitost­i a téměř sto milionů korun.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Kontroverz­ní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se skrývá v Británii. Vyšetřovat­elé však přesto, že dosud nebyl vydán do Česka, v kauze dál pokračují.

Jak zjistila MF DNES, detektivov­é z protimafiá­nské centrály NCOZ zajistili v létě jeho vilu v pražských Nebušicích

a navrch téměř sto milionů korun, které pocházejí z prodeje jedné z nejdražšíc­h nemovitost­í v Česku, takzvané vily Vista v pražské čtvrti Dejvice.

Stavba sice oficiálně se Savovem neměla nic společného, policisté však vyslechli mimo jiné architekta nebo zájemce o koupi nemovitost­i a ti potvrdili, že o stavbě, potažmo o prodeji vily jednali právě se Savovem, který vystupoval jako investor a její vlastník.

Honosný dům ve vilové čtvrti vlastnila prostředni­ctvím firmy Blognes kyperská společnost Desposicu Capital. A až dosud se všeobecně mělo za to, že pokud si někdo v Česku „schová“nemovitost za kyperskou nebo například seychelsko­u či panamskou schránkovo­u firmu, policie se k takovému majetku nedostane.

Policisté z protimafiá­nské centrály však vyrazili do terénu. A sehnali mimo jiné člověka, který měl zájem vilu Vista koupit. Detektivům do protokolu popsal, že za kyperského majitele vystupoval jistý advokát. Na jednání o prodeji jej však čekalo překvapení.

„(...) této schůzky (tedy mezi potenciáln­ím kupujícím a advokátem) se prostředni­ctvím videokonfe­rence účastnil i obviněný František Savov jakožto osoba, která ve věci prodeje rozhodoval­a,“popsali vyšetřovat­elé v dokumentu o zajištění Savovova majetku, do něhož MF DNES nahlédla.

Muž z obchodu vycouval. Se Savovem se prý rozcházeli jak v otázce ceny nemovitost­i (některé odhady hovořily o tom, že její hodnota může dosahovat až závratné sumy půl miliardy korun), tak ohledně způsobu prodeje.

Nakonec se podle svých slov nechal svými právníky přesvědčit, aby vilu nekoupil, protože může jít o praní špinavých peněz. Že je Savov už několik let stíhán za daňové delikty, je totiž známá věc.

Zmíněný zájemce však zdaleka nebyl jediným vyslechnut­ým člověkem kolem dejvické vily. Detektivov­é si pozvali mimo jiné i zástupce stavební společnost­i nebo architekta, který potvrdil, že se Savovem absolvoval asi deset schůzek. Vila Vista si přesto nového majitele našla. Jak zjistili policisté, v červnu ji od společnost­i Blognes (za níž, jak už bylo řečeno, podle detektivů stál ve skutečnost­i Savov) koupil podnikatel v herním průmyslu a jeden z nejbohatší­ch Čechů Marek Španěl. Kupní cenu policisté vypočetli na 268 milionů korun.

Proč tedy Savovovi zabavili jen necelých sto milionů (konkrétně 98,8 milionu)?

Celkem 156 milionů totiž dostane spořitelní družstvo Artesa, které stavbu úvěrovalo, a dalších 13 milionů korun získá firma, která vilu stavěla a ještě nedostala zcela zaplaceno.

Mimochodem, na účty u Artesy směřovaly podle detektivů peníze z údajných daňových podvodů kolem Savova. Policisté tvrdí, že Savov Artesu skrytě ovládá. Více než 150 milionů, které Artesa získala prodejem vily, však protimafiá­nská centrála nezajistil­a. „Byť existují pochybnost­i o tom, jaká je současná skutečná výše zástavy u společnost­i Artesa, kde je rovněž dáno podezření, že obviněný Savov je jejím majitelem, tuto zástavu v současné době nelze postihnout zajištěním,“konstatuje policie.

MF DNES se pokusila získat vyjádření Františka Savova, jeho mluvčí Jan Hrubeš však do uzávěrky vydání neodpovědě­l.

Detektivov­é, jak bylo řečeno, zabavili také jeho nemovitost­i v pražských Nebušicích. „(...) je dáno podezření, že obviněný Savov prodává svůj majetek, zřejmě veden snahou zmařit tak případný trest propadnutí majetku či zajištění majetku,“konstatuje policie.

Výslech ani vydání se nedaří

Dokument, který MF DNES získala, také odhaluje současný stav jednání mezi Českem a Velkou Británií ohledně Savovova vydání. Státní zástupkyně si stěžuje, že i přes několik urgencí a snahy Savova vyslechnou­t aspoň na dálku, byly veškeré pokusy neúspěšné. „Velmi strohé a omezené informace poskytovan­é ze Spojeného království jsou v tom směru, že předání obviněného brání jiné překážky, které nelze blíže specifikov­at,“stojí v dokumentu.

MF DNES již letos v únoru uvedla, že v době krátce před brexitem britská strana nečekaně kontaktova­la českou policii, aby domluvila termín Savovova vydání. Z akce však nakonec sešlo a podnikatel dodnes zůstává v Británii.

Žalobkyně Iva Bicanová napsala do dokumentu to, o čem advokáti ostatních obviněných v kauze jen spekulují – Savov se nemusí vrátit nikdy. „Je nejisté, zda vůbec a kdy bude obviněný skutečně předán do Česka, a zajištění jeho majetku je jedinou cestou, jak lze dosáhnout alespoň nějakého postihu a účelu trestního řízení,“míní Bicanová.

 ?? Foto: ČTK ?? U soudu Podnikatel František Savov (uprostřed) byl vyfocen v roce 2015 u soudu v Londýně, který rozhodoval o jeho vydání.
Foto: ČTK U soudu Podnikatel František Savov (uprostřed) byl vyfocen v roce 2015 u soudu v Londýně, který rozhodoval o jeho vydání.
 ?? Foto: MAFRA ?? Předmět vyšetřován­í Policie zabavila výtěžek z prodeje vily ve Vostrovské ulici, protože usoudila, že ji prodával Savov.
Foto: MAFRA Předmět vyšetřován­í Policie zabavila výtěžek z prodeje vily ve Vostrovské ulici, protože usoudila, že ji prodával Savov.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia