MF DNES

Brusel žádá vysvětlení, jak Česko řeší střet zájmů a dotace

-

PRAHA Evropská komise odmítla českou žádost o odklad šedesát dní ohledně vyjádření, jak se zlepšila kontrola střetu zájmů při rozdělován­í evropských dotací.

Konečnou lhůtu minulý pátek v dopise, který má k dispozici server iROZHLAS.cz, stanovil Brusel na středu 22. září, tedy na dnešek.

„Reagujeme v termínech tak, jak Evropská komise chce. Plníme vše, na čem jsme s Evropskou komisí domluveni. Termín 22. září stihneme,“reagovala včera ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, jejíž resort komunikaci s Bruselem koordinuje.

Podle ministryně bude česká odpověď obsahovat to, co Evropská komise žádá. Detaily ale sdělit nechtěla, neboť komunikace s Bruselem je důvěrná. Hlavním požadavkem podle Dostálové bylo, aby ministerst­vo průmyslu a obchodu akceptoval­o metodický pokyn, což učinilo. Neobává se toho, že by dotace mohly být zastaveny.

Komise v srpnu varovala, že pokud se opatření nezlepší, může zastavit dotace. V dubnu komise zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, podle které je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, neboť ovládá holding Agrofert i po vložení do svěřenskýc­h fondů a zároveň se podílí na rozhodován­í o rozdělován­í dotací EU. Babiš to popírá. (ČTK, lre)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia