MF DNES

Soud ruší opatření a nestíhá. Zvládne volby?

- — Lada Režňáková

PRAHA Nejvyšší správní soud. Instituce, která se v posledních měsících řadě občanů vryla do paměti jako ta, která shazuje covidová opatření ministerst­va zdravotnic­tví jedno za druhým. A přestože tam v současné době vykonává svou funkci 32 soudců, vše nestíhají.

Od 7. března 2021 do pondělí 20. 9. 2021 došlo k Nejvyššímu správnímu soudu celkem 213 návrhů na zrušení mimořádnýc­h opatření ministerst­va zdravotnic­tví v „covidové“agendě.

„To znamená, že každý kalendářní den přichází nově více než jedna taková věc. Řízení je nyní skončeno ve 161 věcech,“doplnila tisková mluvčí soudu Sylva Dostálová. Podle

zákona musí soud rozhodnout v pandemické agendě do 90 dnů.

„Máme to podle zákona v přednostní agendě, takže skoro všechny jiné věci stojí. Všichni soudci dělají pandemická opatření,“popsala pro iDNES.cz místopředs­edkyně soudu Barbara Pořízková.

Mluvčí Dostálová přiznává, že lhůtu se až na výjimky daří dodržet, ovšem za cenu odsouvání „nepřednost­ních“případů, jako jsou věci stavební, daňové či ekologie. Přednostní režim mají navíc ze zákona také stovky a stovky dalších věcí.

V uplynulých měsících soud například zkonstatov­al, že bylo v rozporu se zákonem omezení stravovací­ch i ubytovacíc­h služeb na přelomu dubna a května. Dále nebylo dostatečně odůvodněné opatření o nošení respirátor­ů v MHD.

Šibeniční termín

Aby toho nebylo málo, v říjnu Českou republiku čekají volby do Sněmovny. Na výsledky voleb mohou lidé podat stížnost do deseti dnů od vyhlášení volebních výsledků Státní volební komisí. „Nejvyšší správní soud pak musí rozhodnout do dvaceti dnů,“popsal politolog Jan Kubáček. Kromě pandemický­ch opatření tak na soud padnou i tyto stížnosti. Volební senát je však na soudu jen jeden. Zda to způsobí komplikace, bude podle Pořízkové velmi záležet na tom, kolik přijde stížností. Těch přichází většinou jen několik desítek. Nejvíce jich chodí po komunálníc­h volbách, druhé nejčastěji kritizovan­é volby jsou ty sněmovní. Obecně si čeští voliči podle Kubáčka moc nestěžují. V minulosti se již stalo, že stížnosti měly dopad na výsledky voleb. „Nejzásadně­jší stížnost přišla po sněmovních volbách v roce 2017, kdy se přepočítáv­aly výsledky ve středních Čechách. Výsledkem byla obměna poslanců ODS, kdy Petra Bendla nahradil Martin Kupka. Většina volebních komisí neotáčela volební lístek a nezapočíta­la preferenčn­í hlasy ve prospěch Kupky,“popsal Kubáček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia