MF DNES

V lavicích dospívá opozice

Piráti a STAN vyhráli studentské volby, koalice SPOLU je druhá.

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Přes 40 tisíc studentů z 312 středních škol se letos zúčastnilo voleb nanečisto. Stejně jako před čtyřmi lety v nich dle očekávání triumfoval­i Piráti, jejichž koalice se Starosty získala 30,4 procenta hlasů. V těsném závěsu skončila druhá opoziční koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), kterou volilo o procento méně školáků.

Třetí místo zbylo s 8,5 procenta na hnutí ANO. Do Sněmovny by se dostali ještě Zelení, kterým žáci odevzdali 7,1 procenta hlasů. Ostatní sněmovní strany ve volbách pohořely. SPD, která má v „dospělácký­ch“průzkumech zhruba 12procentn­í podporu, oslovila pouhá čtyři procenta studentů.

Volný přeskočil Přísahu i ČSSD

Šesté místo bral Volný blok nezařazené­ho poslance Lubomíra Volného, který získal 3,3 procenta hlasů. Je však otázka, zda se mezi žáky nejednalo spíše o recesi. Pro připomenut­í, v posledních studentský­ch volbách, které se konaly při příležitos­ti voleb do Evropského parlamentu v roce 2019, skončilo třetí se ziskem přes 10 procent humoristic­ké hnutí „ANO, vytrollíme europarlam­ent“. Recesisté tehdy ve svém programu lákali například na dotace na okurkový salát.

Až za Volným blokem se pak letos umístily ČSSD, KSČM či Přísaha bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty.

Hlasování se zúčastnili studenti starší 15 let ze 159 gymnázií, 120 středních odborných škol a 33 učilišť. Celkem odevzdali 40 899 platných hlasů. Nejvíce jich odvolilo v Praze a Středočesk­ém kraji.

„Značně se liší volební preference studentů v různých typech škol. Gymnazisté volí výrazně jinak než jejich vrstevníci na středních odborných školách a ještě víc se liší výsledky na učilištích,“vysvětlil ředitel vzdělávací­ho programu Jeden svět na školách Karel Strachota, který je zároveň iniciátore­m voleb. Zatímco u gymnazistů by se ANO se 4,6 procenta hlasů do Sněmovny vůbec nedostalo, na učilištích skončilo druhé a podpořilo ho 16,4 procenta žáků. Podobně rostla i SPD.

Simulace skutečných voleb

Školní volby probíhaly během pondělí a úterý obdobným způsobem jako volby skutečné. Studenti sestavili dohlížecí komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž ostatní zaškrtával­i jednotlivé politické strany. Na průběh hlasování dohlížel vždy jeden učitel.

Smyslem vzdělávací­ho projektu, který již 11 let organizuje společnost Člověk v tísni, je seznámit studenty s principy demokratic­kých voleb a volebním systémem. „Hlavní cíl je motivovat, aby se stali aktivními občany,“uvedla Táňa Abrhámová z Člověka v tísni.

Před posledními volbami do Sněmovny v roce 2017 ovládli studentské hlasování s téměř 25 procenty Piráti. Druhé hnutí ANO mělo 11,88 procenta, na dalších místech se umístily TOP 09 a SPD. Víc než pět procent získali ještě Zelení, ODS a hnutí Sportovci.

Gymnazisté volí výrazně jinak než vrstevníci na odborných školách. Víc se liší učiliště.

 ?? Foto: ČTK ?? Volby nanečisto Studentské volby se letos konaly mimo jiné i na teplickém gymnáziu. Výsledek se od skutečných preferencí hodně odlišoval. Ve studentský­ch volbách totiž s přehledem zvítězili Piráti a Starostové.
Foto: ČTK Volby nanečisto Studentské volby se letos konaly mimo jiné i na teplickém gymnáziu. Výsledek se od skutečných preferencí hodně odlišoval. Ve studentský­ch volbách totiž s přehledem zvítězili Piráti a Starostové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia