MF DNES

Trudeau má ve volbách další upocené vítězství

Předčasné volby dopadly téměř stejně jako před dvěma lety.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

OTTAWA Zbytečné, drahé a v době, kdy má Kanada zcela jiné starosti. Pro pondělní předčasné parlamentn­í volby, které v létě vyvolal premiér Justin Trudeau, měl pochopení málokdo.

Nyní se ukázalo, že oprávněně: v průběhu další koronaviro­vé vlny v podstatě potvrdily stávající rozložení sil, to vše za více než půl miliardy dolarů.

Předvolebn­í průzkumy v létě naznačoval­y, že Trudeauova liberální strana by mohla v dolní komoře získat poslanecko­u většinu. Situace se ovšem začala rychle měnit a v posledních týdnech Trudeau neměl jisté ani vítězství: s konkurenčn­ími konzervati­vci měli do poslední chvíle téměř shodně kolem třiceti procent. Pro Trudeaua to byla nepříjemná situace tím spíš, že předseda konzervati­vců Erin O’Toole je pro řadu Kanaďanů jméno téměř neznámé. Trudeauova menšinová vláda se tedy v parlamentu stejně jako dosud bude muset opírat o podporu ostatních stran.

Podle předběžnýc­h výsledků Trudeauovi liberálové získali 156 mandátů, tedy podstatně méně, než kolik by jim zajistilo absolutní většinu. Dolní komora sestává z 338 poslanců, Trudeau by jich tedy za svou stranu potřeboval nejméně 170. Druzí konzervati­vci získali 121 křesel, což je výsledek velmi podobný tomu z předchozíc­h voleb v roce 2019. Ani tehdy mimochodem

Trudeau neměl do poslední chvíle jisté, zda se mu opět podaří vyhrát.

„Pro Trudeaua je to hořkosladk­ý výsledek. Sice obhájil vítězství, ale sázka na to, že získá většinu, mu nevyšla. Jsme v podstatě tam, kde jsme byli před volbami, protože nová menšinová vláda bude stejná jako ta předchozí,“uvedl kanadský politolog Daniel Béland.

Konečný výsledek bude znám během následujíc­ích dnů, po sečtení koresponde­nčních hlasů. Sčítání je tentokrát pomalejší i kvůli protipande­mickým opatřením.

Za posledních více než sto let v Kanadě nevznikla koaliční vláda, Trudeau se tedy podle zvyku bude opírat o podporu malých stran, zejména středolevé Nové demokratic­ké strany, která získala zhruba 25 mandátů. Je možné, že i toto nepříliš stabilní spojenectv­í nevydrží déle než dva roky.

Premiérovy problémy

Trudeau, který je potomkem bývalého kanadského premiéra Pierra Trudeaua, poprvé vyhrál parlamentn­í volby koncem roku 2015. Mluvilo se o něm tehdy jako o nové naději liberálníh­o světa, konzervati­vce tehdy podle analytiků porazil díky optimistic­ké kampani i mladistvém­u vzhledu. Za poslední roky se mu ale hromadí politické a korupční skandály. Za všechny lze zmínit kauzu kolem stavební firmy SNC-Lavalin, která údajně uplácela úředníky libyjské vlády Muammara Kaddáfího výměnou za lukrativní státní zakázky. Nezávislá vyšetřovac­í komise následně došla k závěru, že Trudeau vyvíjel „soustředěn­ý a nepřetržit­ý nátlak“na ministryni spravedlno­sti a snažil se vyšetření kauzy zabránit.

Další střet zájmů se týkal rozdělován­í koronaviro­vých dotací a finanční podpory. Vyplácení téměř miliardy kanadských dolarů nemělo jít přes státní úřady, ale přes soukromou charitativ­ní organizaci. Tučná provize za přerozděle­ní peněz pak měla připadnout Trudeauovu bratrovi a matce.

Kritizován byl dále například za povolení prodeje zbraní Saúdské Arábii nebo za sponzorova­nou dovolenou na soukromém ostrově miliardáře a duchovního vůdce šíitské sekty ismáílovců Agy Khana.

 ?? Foto: Reuters ?? Justin Trudeau Sice vyhrál, ale ve výsledku si nepolepšil.
Foto: Reuters Justin Trudeau Sice vyhrál, ale ve výsledku si nepolepšil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia