MF DNES

Druhým mužem ve státě není šéf Senátu, ale Sněmovny

- Zdeněk Koudelka právník, kandidát hnutí Trikolóra

Spobytem Miloše Zemana v nemocnici se začalo spekulovat, kdo by převzal jeho pravomoc jmenovat po volbách vládu. Byť byla prezidento­va hospitaliz­ace spíš rekondiční­m pobytem, objevily se i úvahy, že by se do hry mohl dostat předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. Nic takového však nenastane. Z ústavy přechází pravomoc prezidenta jmenovat vládu na šéfa Poslanecké sněmovny. Na předsedu Senátu přechází jen v případě, že by byla Sněmovna rozpuštěna, což není a ani se k tomu neschyluje.

Předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkov­i skončí jeho funkce uzavřením čtyřletého volebního období dolní komory 21. října 2021. Již dříve bude zvolena 9. října nová. Takže budeme mít Sněmovnu, a dokonce mezi 9. a 21. říjnem budeme mít dvě, starou a novou. V žádném případě nebude Sněmovna rozpuštěna, a tak by nemohl nastat přechod pravomocí prezidenta na předsedu Senátu.

Komplikací může být neschopnos­t nové Sněmovny zvolit svého předsedu. Ovšem ani pak nenastává její rozpuštění a nepřecháze­jí pravomoci na předsedu Senátu. Nevýhoda by to byla pro strany, které by chtěly vystřídat vládu Andreje Babiše. Ta by totiž neměla komu podat demisi. Nuceni k ústupkům při volbách předsedy Sněmovny by byli především ti, kteří touží Babiše vyměnit.

Celá věc ale ukazuje na jednu ústavní chybu v protokolu, zavedeném už Václavem Havlem, kdy je po prezidento­vi dáno čestné druhé místo ve státě předsedovi Senátu a až za ním je předseda Poslanecké sněmovny (a čtvrtý pak premiér).

Senát byl poprvé zvolen na podzim roku 1996. Havel neměl rád Poslanecko­u sněmovnu, jejímž předsedou byl tehdy Miloš Zeman, se silnými stranami občanských a sociálních demokratů. Měl raději Senát s předsedou Petrem Pithartem. Ale podle ústavy je druhým ve státě předseda Poslanecké sněmovny – právě na něj přecházejí nejvýznamn­ější pravomoci prezidenta. Na šéfa Senátu přecházejí jen tehdy, je-li Sněmovna rozpuštěna, což se stalo jednou, v roce 2013.

Kupodivu chybné upřednostn­ění předsedy Senátu před šéfem Sněmovny zachovali i prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. Přitom Miloš Zeman a Miloš Vystrčil spolu nemají dobré vztahy. Nebo platí, že co se škádlívá, rádo se mívá?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia