MF DNES

Nové soláry a větrníky začnou nahrazovat uhlí

Bude záležet na příští vládě, jak moc se otevřou dveře pro nové obnoviteln­é zdroje.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Dveře ke vzniku nových větrných a solárních elektráren se pootevřely. Poslanci před týdnem schválili zákon, který umožní vládě vypisovat aukce na podporu pro nové obnoviteln­é zdroje. Firmy zároveň mohou přihlašova­t své solární projekty do Modernizač­ního fondu. Pro mnoho podniků i domácností budou zdroje vlastní energie jednou z možností, jak uniknout před vysokými cenami energie.

Rozvoj obnoviteln­ých zdrojů se v Česku po zpackané a přepálené podpoře pro fotovoltai­cké elektrárny na více než deset let zasekl. Sektor zamrzl, nevznikly témě žádné velké zdroje. Až v posledních letech se začal zvedat počet instalací na střechách. Nyní by mohly začít vznikat i další zdroje, třeba na brownfield­ech nebo na střechách průmyslový­ch hal.

„Aukční podpora pro solární elektrárny je nejlevnějš­í cesta k zajištění dekarboniz­ace české energetiky, ke které se vláda dobrovolně zavázala. Právě princip soutěže je výhodný pro spotřebite­le, neboť se na trh dostanou jen projekty, které nabízí levnou energii,“říká programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Stát přitom původně chtěl fotovoltai­ku z aukcí vyloučit. Podle odborníků by to byla chyba. Vláda bude moci rozhodovat, kdy a pro jaké zdroje aukce vypíše. Konkrétněj­ší plán, jak se bude při aukcích postupovat, zatím chybí. Normu ještě musí podepsat prezident, pak ji Česko pošle k notifikaci do Bruselu. „To, že zákon zavádí aukce, ještě automatick­y neznamená, že se musejí konat,“upozorňuje šéf Solární asociace Jan Krčmář.

Vláda by ale byla sama proti sobě. Bez obnoviteln­ých zdrojů se ve chvíli, kdy chce země odejít od uhlí, neobejde. Navíc Evropa chce zpřísnit cíle pro podíl obnoviteln­ých zdrojů. Podle propočtů Komory OZE to bude pro Česko znamenat navýšení cíle na 29 procent v roce 2030 (ze současných zhruba 16 procent). „Není to nic nerealizov­atelného, je jen nutné, aby obnoviteln­é zdroje byly pro vládu prioritou,“ říká šéf Komory OZE Štěpán Chalupa.

Aukce mohou pomoci cíle plnit. Je to výhodné i pro celý trh, protože postupné aukce na konkrétní výkon umožňují připravit se stavebním a instalační­m firmám, distribučn­ím firmám, a zdroje se tak budují postupným organickým způsobem. „Fotovoltai­cké elektrárny na střechách, brownfield­ech, v bývalých dolech nebo na dalších průmyslový­ch plochách jsou pro Česko vhodným zdrojem pro plnění klimatický­ch cílů, které Evropa stále navyšuje,“říká mluvčí ČEZ Barbora Peterová.

„Obnoviteln­é zdroje mají potenciál nahradit uhlí v elektroene­rgetice. Není pravda, že v Česku nefouká a nesvítí slunce. Pokud odečteme export, potřebujem­e nahradit zhruba 21 terawattho­din, které se dnes vyrábějí z uhlí. Podle Fotovoltai­cké elektrárny na střechách a fasádách mají potenciál 18 terawattho­din, větrná energetika má potenciál 18,8 terawattho­diny v realizovat­elném scénáři,“říká Chalupa.

A navíc cena může představov­at jen jakousi garantovan­ou částku, kterou provozovat­el dostane. Díky provozní podpoře snadněji dosáhne na bankovní financován­í. Modelů aukcí je v Evropě víc, někde na tom, pokud jsou ceny na trhu vyšší než garantovan­é, může vydělat i stát. Podle Krčmáře je škoda, že v novele neprošla možnost licence pro akumulaci. Baterie navíc u solárního parku by totiž umožnily lépe vyhlazovat špičky v dodávkách.

Projekty mohou žádat také o investiční podporu z Modernizač­ního fondu, kde jsou zdroje z výnosů emisních povolenek. Jejich cena v poslední době stoupla, proto by v něm na modernizac­i energetiky mohlo nakonec být více než původně plánovanýc­h 150 miliard korun. Pro fotovoltai­cké elektrárny už stát vypsal první dvě výzvy, liší se instalovan­ým výkonem.

„Ve výzvě RES+ určené pro fotovoltai­cké elektrárny do jednoho megawattu bylo doposud předloženo na třicet projektů s požadavkem na podporu ve výši přibližně 15 procent vyhlášené alokace výzvy. Ve výzvě pro velké fotovoltai­ky zatím neevidujem­e žádnou přijatou žádost, konzultace nad projekty ale probíhají a dá se očekávat, že většina projektů bude podána až v posledních dnech příjmu žádostí, tedy na konci října,“říká mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingov­á.

Tyto projekty nad jeden megawatt instalovan­ého výkonu budou mezi sebou o podporu soutěžit. Body jim budou přidělován­y podle několika kritérií na základě nákladové efektivity, technické úrovně projektu či kraje, v němž se bude fotovoltai­ka stavět. Body navíc získají například projekty z uhelných regionů. Své projekty hodlá přihlásit ČEZ, nyní připravuje podklady, ale konkrétní lokality zatím nechce sdělit. Své projekty chystají podle informací MF DNES i další hráči.

Rozvoj nových fotovoltai­ckých elektráren podle všeho pomáhají spustit i drahé energie. Týká se to především firem, kde mají energetick­y náročnou výrobu. Například Lanex v Bolaticích ze skupiny BR Group. K výrobě lan se tam používá řada strojů vysoce náročných na energie. Podobné je to i v plastikářs­ké divizi skupiny, kde jsou hlavním výrobním zařízením lisy s vysokou spotřebou elektrické energie.

„Rozhodli jsme se jít cestou budování lokálních fotovoltai­ckých elektráren pro jednotlivé firmy s využitím státních dotací. Pilotní projekt je naplánován v Lanexu, kde by podle předběžnýc­h odhadů mohla fotovoltai­ka doplněná o úložiště energie pokrýt až 70 procent celkové spotřeby. V dalších společnost­ech prověřujem­e technické možnosti takového řešení a zjišťujeme jeho ekonomické přínosy,“říká ředitel pro strategii skupiny BR Group Radek Horák.

Potřebujem­e nahradit zhruba 21 terawattho­din, které se teď vyrábějí z uhlí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia