MF DNES

Z ulit do ulic! volá festival Next Wave

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Pro jarní uzávěru se podzimní část divadelní sezony přelívá z jednoho divadelníh­o festivalu do druhého. Dnes začínající přehlídka alternativ­ního divadla ... příští vlna/next wave... si ovšem zářijový termín vyhrazuje dlouhodobě.

Letošní, 28. ročník s podtitulem „Z ulit do ulic!“potrvá až do neděle 3. října. Nabídne deset divadelníc­h premiér. Mezi nimi i novinku Kvílení, kterou v Divadle X10 chystá mezinárodn­í soubor Teatr Novogo Fronta. Jejich „divadlo na pomezí performanc­e a mysteria o svobodě projevu“inspiroval­o stejnojmen­né dílo Allena Ginsberga. Věčné téma svobody projevu zde tvůrci navlékají na aktuální situaci v Bělorusku, Rusku i dalších zemích.

Pouze pro diváky od osmnácti let je určena specifická performanc­e „Večer, chvíle předtím, než jsem spáchal sebevraždu“, ve které slovenský umělec Tomáš Procházka otevřeně hovoří nejen o depresi. Hraje se v soukromém bytě v pražské Oldřichově ulici.

Tradičním středobode­m festivalu je Udílení Poct za alternativ­ní umění; letos jej hostí pražské Divadlo Komedie. Režie večera, během kterého bude předáno šest různých cen, se ujme loňský držitel Jakub Čermák. Pojme ji prý v duchu estrády. „Všichni alternativ­ní umělci tyto ohavné řetězce scének a studu z celé hloubky duše a srdce nenávidí. A zároveň je v hloubi duše a srdce milují,“komentují tvůrci specifický večer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia