MF DNES

Výstava ukazuje vizi pro Žižkovské nádraží

-

ŽIŽKOV Kdysi jedno ze tří pražských nákladovýc­h nádraží, které zásobovalo hlavní město, v budoucnu domov pro 23 tisíc Pražanů. Až do 19. prosince mají zájemci možnost zhlédnout v Centru architektu­ry a městského plánování výstavu s názvem Žižkovské nádraží: druhý život?, která vypráví příběh bývalého dopravního uzlu. Kromě samotné výstavy chystá Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy také diskuse s developery nebo komentovan­é procházky přímo po nádraží. Revitaliza­ci 60hektarov­ého území dosud brání stavební uzávěra, kterou vymezil územní plán v roce 1999. Ten by měl nyní po dlouhých letech dostát změnám, díky kterým se zde bude moci začít stavět. Na celém území má vzniknout celkem 11 tisíc nových bytů, dvě základní školy nebo šest školek. „Nákladové nádraží Žižkov je zároveň prvním velkým brownfield­em, kde bude aplikována nová pražská Metodika spolupodíl­u investorů, která určuje jasná a transparen­tní pravidla spolupráce města a developerů. Soukromí investoři tak poskytnou prostředky na výstavbu jedné velké základní školy, zrealizují řadu mateřských škol, několik parků a vybudují část městských tříd. To vše v celkové hodnotě přes 1,5 miliardy korun. Část peněz bude věnována i na rozvoj dostupného bydlení. Cílem je, aby tato nová čtvrť nebyla pro stávající obyvatele zátěží, ale přínosem,“říká náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09). Už na začátku příštího roku by měla začít výstavba Parkové čtvrti společnost­í Central Group, která má ze stavební uzávěry výjimku. Mezi další velké chystané projekty patří Rezidence nádraží Žižkov nebo Nagano Park. (hej)

 ??  ?? Výstavba na dosah Už na začátku roku 2022 by měla začít výstavba Rezidence Parková čtvrť, za kterou stojí developers­ká společnost Central Group. Stavba je možná i díky výjimce ze stavební uzávěry, kterou projekt má.
Vizualizac­e: Central Group, a. s.
Výstavba na dosah Už na začátku roku 2022 by měla začít výstavba Rezidence Parková čtvrť, za kterou stojí developers­ká společnost Central Group. Stavba je možná i díky výjimce ze stavební uzávěry, kterou projekt má. Vizualizac­e: Central Group, a. s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia