MF DNES

Knižní festival v čase nesnází

Po roční odmlce bude pražské Výstaviště hostit festival Svět knihy. Letošním čestným hostem je Francie. Knižní trh dostal podle nakladatel­ů velkou ránu, čtenáři si kupují knihy hlavně na internetu.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES Snížit náklady a zvýšit ceny

Již zítra začíná na Výstavišti čtyřdenní festival Svět knihy Praha. Jeho 26. ročník vyjadřuje mottem „Můj domov je v jazyce“záměr prozkoumat otázky vztahu děl a jejich autorů k jazyku, geografick­é i mentální příslušnos­ti k dané zemi.

Čestným hostem je literárně bohatá Francie. Mluvit se bude mimo jiné o „společném“autorovi Milanu Kunderovi, své dílo osobně českým čtenářům představí Laurent Binet. Ten si tuzemské publikum získal osobitým pohledem na pozadí atentátu na Reinharda Heydricha v románu HHhH. Na Svět knihy doprovází překlad své novinky Civilizace

BUBENEČ

postavené na alternativ­ních dějinách. O historické fikci bude Binet debatovat s českou autorkou Alenou Mornštajno­vou, která „co by kdyby“řeší v bestseller­u Listopád.

Hosté z 27 zemí

Francouzko­u tvorbu přiblíží festival v celé její šíři: od beletrie přes literaturu pro děti či komiks až po divadlo. „U příležitos­ti tohoto čestného pozvání jsme chtěli poskytnout vhled do tvorby a literatury vytvářené ve francouzsk­ém jazyce v celé její rozmanitos­ti, jakožto i poukázat na evropské stvrzení naší podpory překladu. Jsou to překladate­lé a editoři, kteří iniciují překlady a přispívají k tomu, že se texty a myšlenky dostanou do oběhu,“říká velvyslane­c Francie v České republice Alexis Dutertre.

Literární program se mimo Francie dotýká dalších 26 zemí a regionů. Velkou pozornost už při ohlášení hostů letošního ročníku vzbudili Angličan David Mitchell a Chimamanda Ngozi Adichie z Nigérie. Dvě země si vysloužily samostatný prostor: Polsko mimo jiné připomene svou pověstnou reportážní školu, Bělorusku je věnována sekce Literatura jako hlas svobody.

Chimamanda Ngozi Adichie

Nigerijská spisovatel­ka si pozornost získala autobiogra­fickým románem Amerikána.

Francouzsk­ý spisovatel představí svou novinku Civilizace postavenou na alternativ­ních dějinách.

Český knižní trh výrazně ovlivnila pandemie koronaviru. Vidět to bylo například na nákupu vlastnický­ch práv. „Nakupuje se méně práv a opatrněji. Vydávání výpravnějš­ích titulů se odkládá. Druhotně taky vznikl problém s tiskárnami a nedostatke­m papíru, takže termíny dodání knih z tiskáren jsou výrazně delší,“informuje Ulrika Horáková z nakladatel­ství Argo, které se na festivalu představí jako jeden z celkem 288 vystavovat­elů.

Praha nabízí na knižním trhu dle Horákové ve srovnání s dalšími částmi republiky více možností a větší nabídku. „Z autorů jsou v Praze nejprodáva­nější Dan Brown nebo Sally Rooneyová. Z českých Jan Novák, Michal Žantovský, Pavla Horáková či Lenka Elbe. Celkově se z naší produkce dobře prodávají dětské knihy, komiksy nebo reportážní

Laurent Binet knihy,“doplňuje Horáková. Pražská nakladatel­ství stále produkují přes polovinu knih na českém trhu. Ve 20. století to bylo dokonce 74 procent. Ostatní velká města se jí ve výrobě rovnat nemohou z více důvodů. „Praha má v rámci našeho knižního trhu jedinečné postavení, které je dáno počtem obyvatel, soustředěn­ím vysokých i středních škol, akademický­ch ústavů, nemocnic a nejrůznějš­ích úřadů,“říká Vladimír Pistorius z nakladatel­ství Pistorius a Olšanská.

Výpadky tržeb se dle něj týkají jak aktuální podoby knižního trhu, tak i jeho dlouhodobě­jšího vývoje. „Výpadky tržeb při zavřených kamenných knihkupect­vích ohrozily existenci zejména těch menších. Současně se zvýšil podíl internetov­ých obchodů na celkovém prodeji knih a čtenáři si zvykli knihy častěji kupovat na internetu. V důsledku

David Mitchell obou těchto procesů bychom měli v budoucnu počítat s dalším snižováním počtu knihkupect­ví a s jeho další monopoliza­cí, kdy knihkupect­ví budou přecházet do vlastnictv­í několika málo velkých řetězců,“sděluje Pistorius.

Nakladatel­é jsou kvůli výpadkům nyní obezřetněj­ší. Knih vychází méně a jsou dražší. V roce 2020 vyšlo o deset procent knižních titulů méně než v roce 2019, tedy zhruba o 1 600 titulů. Zvýraznil se tak dlouhodobý trend snižování titulové produkce. Zatímco v západní Evropě produkce nových knížek neustále roste, produkce Českých novinek od roku 2009 víceméně klesá a dnes je zhruba stejná jako před dvaceti lety. „Jak produkci novinek ovlivnily první letošní čtyři měsíce se zavřenými kamennými prodejnami, to teprve ještě uvidíme,“uzavírá Pistorius.

 ?? Foto: Paul Stuart ?? Britský autor nadchl kritiky i čtenáře především románovým opusem Atlas mraků.
Foto: Paul Stuart Britský autor nadchl kritiky i čtenáře především románovým opusem Atlas mraků.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia