MF DNES

Americký sen Beckhama juniora: Tati, můžu hrát u vás?

Nejdřív se učil tenis od legend. Pak přeběhl na přehlídkov­á mola. A v devatenáct­i to Romeo Beckham zkouší s fotbalem u táty Davida

- — David Čermák

Pokud jste už náhodou kdesi narazili na video z tréninkové­ho hřiště, kde vystřihl parádní zakrouceno­u ránu přes zeď, muselo vás to okamžitě trknout.

Celý táta!

Ten typický náklon, ladný švih pravačkou, výjimečný mix síly a techniky... To se těžko učí, to se zřejmě musí dědit. A kdo by mohl dostat do vínku lepší fotbalové geny než mládenec jménem Romeo Beckham?

Přímé kopy umí parádně, ne že ne. Ale jestli udělá ve fotbale kariéru, to je otázka. Začíná každopádně pozdě: v devatenáct­i letech v neděli večer debutoval za Fort Lauderdale, třetiligov­ou farmu amerického Interu Miami, který jeho táta David spoluvlast­ní a je v něm předsedou. Zavání to protekcí, viďte? Nebýt slavného otce, těžko by Beckham junior dostal v tak pozdním věku a téměř bez zkušeností šanci si fotbalem vydělávat. Možná o to víc bude odhodlaný dokázat, že na profiúrove­ň má. Předvést celému světu víc než jen slavnou jmenovku na zádech, pod kterou si místo tátových oblíbených čísel 7 či 23 nechal nažehlit jedenáctku.

Jako by chtěl naznačit, že by se rád odlišil, což bude těžká věc.

Tátovi se podobá rysy v obličeji i postavou, podobně jako on rád mění účesy a už začal i s tetováním. Navíc mu na hřišti patří stejný post: pravý kraj zálohy. Tam ho vidí i kouč áčka Phil Neville, dávný parťák Beckhama staršího z Manchester­u United a anglické reprezenta­ce.

„David mi kladl na srdce, abych byl na jeho syna tvrdší než na kohokoli jiného,“ujišťoval po Romeově debutu. „Musí makat víc než ostatní, aby se posunul k nám do A-týmu. Všichni víme, že na sebe strhne pozornost, že se od něj bude hodně očekávat. Ale napoprvé mě potěšil, viděl jsem, jak je hladový.“

Debut

Tedy upřímně, že by z Beckhama mladšího tryskal talent, to zápas proti týmu South Georgia Tormenta neodhalil. Vytáhlý teenager odehrál 80 minut, jen devatenáct­krát se dotkl míče, dvakrát se dostal k centru od postranní čáry, ale nic světoborné­ho nepředvedl.

Jistě potřebuje víc času, protože donedávna se pohyboval na úplně jiném hřišti. Fotbal sice začal hrát podobně jako bratři Brooklyn a Cruz v akademii Arsenalu, ale sám ji brzy opustil, když zjistil, že ho víc baví tenis.

Na zahradě panství Beckhamový­ch v londýnském Kensington­u tedy vyrostl travnatý kurt za téměř milion korun a junior rychle dělal pokroky. Aby ne, když bral hodiny u mistrů oboru: Andyho Murrayho, Grigora Dimitrova či Caroline Wozniacké.

„Romeo má velký talent,“chválil VIP svěřence Bulhar Dimitrov. „Vidím na něm, jak ho tenis baví a jak je odhodlaný. Když nesejde z cesty, dojde daleko.“

Jenže Romeo z cesty sešel. Úspěchy sbíral nejdřív jako model, až před dvěma lety si předsevzal: Ještě se zkusím opřít do fotbalu.

Teď od táty dostává šanci plnit si americký sen.

 ??  ?? Romeo Beckham si odbyl profesioná­lní debut v tátově týmu.
Romeo Beckham si odbyl profesioná­lní debut v tátově týmu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia